Wat is de diastolische bloeddruk tussen de 80 en 89?

Wat is de diastolische bloeddruk tussen de 80 en 89?

Een diastolische bloeddruk tussen de 80 en 89 duidt op prehypertensie. Een diastolische bloeddruk van 90 of hoger wordt beschouwd als hypertensie of hoge bloeddruk. Overigens komt het bijna niet voor dat iemand een normale bovendruk heeft en gelijktijdig een te hoge onderdruk (van meer dan 90).

Wat is een normale bloeddruk?

Wat is een normale bloeddruk? Een normale bloeddruk hangt rond de waarden van 120/80. Als bij meerdere metingen de bloeddruk waarden uitkomen boven de 140/90, dan heeft u last van een hoge bloeddruk.

Wat is de bloeddruk van het hart?

Er zijn twee bloeddrukwaarden: de bovendruk (systolische bloeddruk) en de onderdruk (diastolische bloeddruk). De systolische bloeddruk wordt gemeten als het hart samentrekt (systole). Op dat moment is de druk het hoogst. Als het hart zich ontspant (diastole van het hart), is de bloeddruk het laagst. Dit heet de diastolische bloeddruk.

Wat is een hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk is een bloeddruk met een bovendruk van 140 (bij mensen van 60 jaar en ouder 160) en een onderdruk van 90 mm Hg of hoger, gemeten bij elke meting. Als uw onderdruk hoger blijft dan 90, dan is het raadzaam dit te bespreken met uw huisarts.

Wat is de bloeddruk boven de 140/90?

Een normale bloeddruk is per leeftijd hetzelfde. Een gezonde bloeddruk is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Een bloeddruk boven de 140/90 is dus voor alle leeftijden een hoge bloeddruk.

Wat is de bloeddruk onder de 120 mmHg?

Een bloeddruk onder de 120 mmHg geeft het minste risico op hart- en vaatziekten. Soms kan er sprake zijn van een lage bloeddruk. We spreken van een lage bloeddruk als die zo laag is dat je er klachten van hebt. Je kunt duizelig zijn, je licht in het hoofd voelen en soms ook flauwvallen.

Wat is de diastolische druk?

Een hoge onderdruk. De diastolische druk is de kracht die door het bloed wordt uitgeoefend op de wanden van de slagaders, aangezien het door deze bloedvaten stroomt. Bij mensen met een hoge onderdruk is de diastolische druk over het algemeen verhoogd omdat de kleine arteriën, ook wel arteriolen genoemd, in het lichaam smaller zijn dan normaal.

Wat is een diastolische hypertensie?

Aangezien de bloeddruk uit twee cijfers bestaat – een bovenste en een onderste cijfer- zijn er drie soorten hypertensie. Een hoge diastolische druk – ook wel diastolische hypertensie genoemd – komt voor wanneer het onderste cijfer verhoogd is. Dit is het geval wanneer de diastolische druk 90 mmHg of hoger is.

Wat is de diastolische bloeddruk?

De diastolische bloeddruk geeft de druk in de bloedvaten weer als het hart rust tussen de slagen in. Dit is het moment waarop het hart zich vult met bloed en zuurstof ontvangt. De normale of ideale diastolische bloeddruk is 80 of lager. Een diastolische bloeddruk tussen de 80 en 89 duidt op prehypertensie.

Wat is de systolische druk?

De systolische druk (vaak afkort als SYS) is niets anders dan de bovendruk van uw bloeddruk. Vaak ziet u op de bloeddrukmeter de afkorting SYS staan, wat dan uiteraard dan staat van systolische druk.