Inhoudsopgave
Wat zijn de gevolgen van gonorroe?
Gevolgen van gonorroe. Na enkele weken verdwijnen je klachten, maar dat betekent niet dat je genezen bent. De bacterie verdwijnt niet. Als gonorroe niet wordt behandeld, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Bij mannen zijn de gevolgen: ontsteking van de teelbal, bijbal of prostaat. Bij vrouwen zijn de gevolgen:
Wat zijn klachten bij gonorroe?
Pijn of een branderig gevoel bij het plassen. Meer of abnormale afscheiding. Tussentijds bloedverlies. Pijn in de onderbuik. Als vrouwen niet op tijd behandeld worden voor gonorroe kunnen ernstigere klachten ontstaan, zoals: Bekkenontstekingen.
Wat is gonorroe of druiper?
Gonorroe (druiper) Gonorroe of druiper is een zeer besmettelijke soa. Ze wordt veroorzaakt door bacteriën (gonokokken). Gonorroe leidt tot een hevige ontsteking van de urinebuis. Dit zorgt voor felle pijn bij het plassen en geelgroene afscheiding uit de penis: de ‘druiper’.
Hoe voorkom je een gonorroe-bacterie?
De gonorroe-bacterie kan de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel of ogen besmetten. Behandel je de infectie niet, dat kan hij steeds verder je lichaam in gaan. De infectie kan in je bloedbaan komen en voor ernstige klachten zorgen. Dit is heel zeldzaam.
Hoe ontstaat gonorroe in de keel?
Gonorroe in de keel ontstaat door orale seks (beffen/pijpen). Bij een infectie in de anus zijn er meestal geen klachten. Soms is er wat slijm, pusachtige afscheiding of bloed bij de ontlasting. Gonorroe wordt makkelijk overgedragen. Deze soa is goed te genezen als je er snel bij bent.
Wat is een injectie van gonorroe?
Injectie. De behandeling bestaat uit een injectie met een antibioticum. Dit geldt ook voor gonorroe in je keel of je anus. Gonorroe is besmettelijk tot 1 week nadat je behandeld bent. Je kunt in die week beter geen seks hebben (ook niet met je handen of mond). Hou je klachten na je behandeling? Maak dan een nieuwe afspraak met je arts of huisarts.
Wat is een gonorroe-bacterie?
De gonorroe-bacterie zit op het slijmvlies van de penis (plasbuis), vagina, anus of keel en veroorzaakt daar een infectie. Tijdens onveilig vrijen kan iemand die besmet is de bacterie op een ander overdragen. Bijvoorbeeld als het geïnfecteerde slijmvlies in aanraking komt met het slijmvlies van de penis, vagina, anus of keel.
Hoe werkt een gonorroe-test?
Hoe werkt een gonorroe-test? Voor een gonorroe-test lever je urine in of een uitstrijkje uit de vagina, plasbuis of keel. Jijzelf of de dokter neemt dit af met een wattenstaafje. Heb je anale seks gehad of klachten aan de anus? Dan is er een uitstrijkje uit de anus nodig.
Mogelijke gevolgen De infectie kan dan verder het lichaam ingaan. Bij vrouwen kan dat tot een eileiderontsteking leiden. Dit geeft meer kans op onvruchtbaarheid en buitenbaarmoedelijke zwangerschap. Bij mannen kan dat tot een bijbalontsteking of een ontsteking aan de prostaat leiden.
Is gonorroe altijd besmettelijk?
Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het is dus besmettelijk en je kunt het krijgen door seks met iemand die het heeft. De oorzaak is een bacterie. De bacterie heet Neisseria gonorrhoeae.
Kun je gonorroe ook krijgen door zoenen?
Andere SOA zoals hepatitis B en syfilis (als je een zweer aan de mond hebt) zijn zo besmettelijk dat zelfs tongzoenen een risico op overdracht vormt. Chlamydia, gonorroe en hiv kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen.
Wat is de incubatietijd van gonorroe?
Verwekker: Neisseria gonorrhoeae (gramnegatieve bacterie). Besmettingsweg: Horizontaal (seksueel) of verticaal (moeder op kind). Incubatieperiode: 2 dagen – 3 weken, gemiddeld 5 dagen. Besmettelijke periode: Onduidelijk, tijdens de incubatietijd tot aan 24 uur na start behandeling.