Waardoor ontstaat een poliep?

Waardoor ontstaat een poliep?

Voeding en leefstijl De belangrijkste risicofactoren voor darmpoliepen zijn het eten van veel vlees, overmatig alcoholgebruik, roken, te weinig lichaamsbeweging en overgewicht. De kans op het ontstaan van poliepen is mogelijk groter bij mensen die veel dierlijke vetten en vlees eten.

Hoe kun je poliepen voorkomen?

Om darmpoliepen en darmkanker (in de toekomst) zoveel mogelijk te voorkomen, geven we u enkele leefstijladviezen:

  1. Wees matig met het eten van rood en bewerkt vlees.
  2. Beweeg regelmatig en zorg voor een gezond lichaamsgewicht.
  3. Drink alcohol met mate.
  4. Stop met roken: roken heeft een negatieve invloed op het darmslijmvlies.

Hoe voorkom je poliepen in de dikke darm?

Behandeling van poliepen in de dikke darm. Al tijdens een kijkonderzoek blijkt dat er poliepen in de dikke darm zitten dan worden deze direct verwijderd door middel van een poliepectomie. Bij een poliepectomie wordt door de endoscoop een instrument geschoven. Met dit instrument kan de arts de poliep verwijderen.

Wat is een poliep in de darm?

Een poliep in de darm of darmpoliep is een uitstulping van het darmslijmvlies en in beginsel is een darmpoliep goedaardig. Overal in de darm kunnen poliepen voorkomen, maar ze worden het meest gezien in de dikke darm. Hoe ouder je bent, des te groter is de kans op een darmpoliep.

Hoe groter is de kans op poliepen in de darm?

De kans op het ontstaan van poliepen is mogelijk groter bij mensen die veel dierlijke vetten en vlees eten. Ook het veelvuldig eten van rood vlees en bewerkte vleeswaren kan de kans op het ontstaan van poliepen in de dikke darm vergroten. Onder rood vlees wordt verstaan rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees.

Wat is het verwijderen van poliepen?

Het verwijderen van de poliepen vindt veelal plaats middels een van de volgende technieken: forceps biopsie (met een tangetje afrukken van de poliep); of. lusresectie (het met elektrische energie afsnijden van de poliep met een snaar in lusvorm).