Hoe groot is de kans op trombose met de pil?

Hoe groot is de kans op trombose met de pil?

De anticonceptiepil is een zeer betrouwbare en praktische methode om zwangerschap te voorkomen. Wanneer u de anticonceptiepil slikt verandert de samenstelling van uw bloed. Uw bloed bevat dan meer vrouwelijke hormonen. Daarmee neemt het risico op trombose gemiddeld met 4 keer toe.

Wat zijn de gevaren van de pil?

Wat zijn de risico’s van de pil?

  • Vrouwen die de pil slikken hebben een iets verhoogd risico op trombose (stolsel in een ader).
  • De combinatiepil geeft een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
  • Vrouwen met migraine met aura hebben bij pilgebruik iets meer kans op een beroerte.

Kan je borstkanker krijgen van de pil?

De onderzoekers ontdekten dat het risico op borstkanker 20 procent groter was bij vrouwen die een jaar of langer hormonale anticonceptie gebruikten. Het was al bekend dat de pil zorgde voor een verhoogd risico op borstkanker.

Heb je meer kans op borstkanker met grote borsten?

De grootte van de borsten heeft geen invloed op de kans om borstkanker te krijgen. Of je nu kleine of grote borsten hebt, maakt niks uit. Borstkanker komt wel vaker voor bij vrouwen met dicht borstweefsel, dat wil zeggen borsten met veel klier- en bindweefsel en relatief weinig vet.

Hoeveel procent krijgt trombose van de pil?

De anticonceptiepleister en anticonceptiering bevatten net als de combinatiepil de hormonen progestageen en oestrogeen. Het risico op trombose is vergelijkbaar met de derde en de vierde generatie pil, namelijk 6 tot 12 per 10.000 vrouwen.

Hoe ontstaat trombose door de pil?

Bij gebruik van de anticonceptiepil veran dert de samenstelling van het bloed door meer vrou welijke hormonen. Deze hormonen beïnvloeden het bloedstolselproces en verhogen het risico op trombo se in lichte mate. Hoe hoog het tromboserisico door alleen pilgebruik precies is, verschilt per anticoncep tiepil.

Hoeveel mensen gaan dood aan de pil?

Mogelijk 77 vrouwen zijn de afgelopen 25 jaar overleden na het gebruik van anticonceptiepillen. Dat blijkt uit cijfers van het bijwerkingencentrum Lareb. In 2013 ontstond veel ophef toen bleek dat sommige vrouwen mogelijk zijn overleden door het slikken van Diane-35.