Inhoudsopgave
Wat zijn de vier hartkleppen?
De vier hartkleppen. De vier hartkleppen zijn de mitraalklep, de tricuspidaalklep, de aortaklep en de pulmonaalklep. De eerste twee zien er heel anders uit dan de laatste twee. De atrioventriculaire kleppen (hierboven de mitraalklep) hebben een vorm die enigszins doet denken aan een parachute. De mitraalklep en de tricuspidaalklep liggen tussen
Wat is de passieve werking van hartkleppen?
De passieve werking van de hartkleppen Hartkleppen hebben geen spierweefsel en bewegen niet uit zichzelf. Ze openen en sluiten zich door drukverschillen in de bloedstroom, die ontstaan door het afwisselend samentrekken en ontspannen van het hart. Als het hart zich samentrekt, wordt de druk hoger en sluit de ene klep terwijl de andere zich opent.
Wat is de oorzaak van een hartklepaandoening?
Slijtage en verkalking hartklep. Ouderdom is de belangrijkste oorzaak van een hartklepaandoening. De kleppen kunnen verkalken (sclerose). Ze worden dan harder en stugger. Hierdoor ontstaat een vernauwing of lekkage. Als een hartklep niet goed werkt, moet het hart harder pompen. Daardoor kan schade aan het hart ontstaan.
Wat kun je krijgen als de klep meer gaat lekken of vernauwen?
Als de klep meer gaat lekken of vernauwen kun je klachten krijgen, zoals: 1 kortademig 2 opgezette voeten 3 pijn op de borst 4 onregelmatige hartslag 5 moe 6 duizelig bij inspanning
In uw hart zitten vier hartkleppen:
- De aortaklep: tussen de linkerkamer en de aorta.
- De mitralisklep: tussen de linkerboezem en de linkerkamer.
- De pulmonaalklep: tussen de rechterkamer en de longslagader.
- De tricuspidalisklep: tussen de rechterboezem en de rechterkamer.
Wat zijn de kleppen van een hart?
Hartkleppen. Een hart heeft vier kleppen die zorgen dat het bloed in de juiste richting stroomt. De bloedsomloop is daarvan afhankelijk. Bij een normale bloedsomloop pompt de linkerhelft van het hart het bloed richting weefsels en organen en de rechterhelft richting longen.
Wat is de bloedsomloop?
Bloedsomloop. Bloed moet voortdurend stromen om zuurstof en voedingsstoffen naar organen en weefsels te transporteren. Het bloed neemt zuurstof op in de longen, stroomt via het hart en de slagaders naar de kleinste bloedvaten, de haarvaten, en staat daar zuurstof af aan het omringende weefsel.
Hoe stroomt het bloed naar de longen?
Het bloed neemt zuurstof op in de longen, stroomt via het hart en de slagaders naar de kleinste bloedvaten, de haarvaten, en staat daar zuurstof af aan het omringende weefsel. Op zijn weg terug neemt het bloed afvalstoffen mee.
Wat is de functie van een hartklep?
De functie van de hartkleppen is vrij eenvoudig: ze zorgen ervoor dat het bloed de juiste richting in stroomt. Een hartklep is namelijk zo gebouwd dat het bloed enkel de juiste kant op kan.
Wat is de behandeling van de hartklep?
Bij een lekkende of vernauwde hartklep is het soms nodig deze te vervangen of repareren. Dit kan via een openhartoperatie. Soms is een behandeling via een kleinere opening of een katheterbehandeling mogelijk.
Wat is de hartklep vervangen?
Een hartklep vervangen gebeurt vaak door middel van een openhartoperatie. Bij deze hartoperatie snijdt het borstbeen open om bij het hart komen. Je wordt tijdens de operatie aangesloten op de hart-longmachine. Zo kan de chirurg de ingreep op een stilstaand hart uitvoeren.
Is hartklep gevaarlijk?
Een lekkende hartklep klinkt als een ernstige aandoening, maar de aandoening hoeft zeker niet altijd gevaarlijk te zijn. Op de korte termijn is de aandoening nooit gevaarlijk, maar op de lange termijn kan de aandoening wel voor problemen zorgen.
Wat is de oorzaak van hartkleppen?
Bij een zieke hartklep is in sommige gevallen een aangeboren afwijking de oorzaak. De hartkleppen kunnen vanaf de geboorte bijvoorbeeld te groot zijn, te klein zijn of met elkaar vergroeid zijn. Lekkende hartkleppen kunnen echter ook het gevolg zijn van kalkafzetting door ouderdom, een myocardinfarct, endocarditis of acuut reuma.
Wat is een lekkende hartklep?
Een lekkende hartklep betekent dus niet dat het bloed letterlijk uit het hart lekt, maar dat het bloed langs de klep terugstroomt doordat de klep onvoldoende sluit. Een lekkende hartklep kan leiden tot hartfalen, vermoeidheid en hartritmestoornissen.