Kun je 20 kilo afvallen?
Een tekort van 500 kcal per dag is ongeveer de maximale gezonde hoeveelheid. Een kilo vet staat gelijk aan een tekort van in totaal ongeveer 7000 kcal. Dat betekent dat je per week een halve kilo vet kwijt kunt raken. Een snelle rekensom leert ons dat 20 kilo afvallen op die manier ongeveer 40 weken duurt.
Hoe aankomen bij ondergewicht?
Algemene tips
- Weeg jezelf. Sta 1 keer per week op de weegschaal om veranderingen in je gewicht te volgen.
- Houd een eetdagboek bij (Mijn Eetmeter)
- Eet op vaste tijden.
- Probeer stapje voor stapje meer te eten.
- Beweeg!
- Eet veel producten met eiwit.
- Neem wat extra vet.
- Neem vezels.
Hoeveel kilo afvallen is een maat?
Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken. Voor zij die liever in calorieën dan in kilo’s tellen: vermenigvuldig dat getal gewoon met 7000 (ja, om een kilo aan vet te verliezen moet je gemiddeld zo’n 7000 kcal verbranden).
Wat is onbedoeld gewichtsverlies?
Onbedoeld gewichtsverlies is een veel voorkomend symptoom van een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie). Dit houdt in dat de schildklier – de klier in je nek die hormonen afscheidt en helpt bij het reguleren van je metabolisme en groei – teveel hormonen aanmaakt, wat leidt tot een te snel werkende schildklier.
Wat is een onverklaarbaar gewichtsverlies?
Onverklaarbaar gewichtsverlies, of snel afvallen zonder oorzaak, kan zorgen baren. Het is heel normaal dat je lichaamsgewicht voortdurend schommelt, maar in korte tijd veel afvallen kan een teken zijn van een onderliggende aandoening. Want als je zomaar ineens gewicht verliest zonder duidelijke reden, kan er iets ernstigs aan de hand zijn.
Hoe ontstaat gewichtsverlies bij diabetici?
Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen diabetes en plotseling gewichtsverlies. Ineens veel afvallen kan ontstaan als gevolg van uitdroging, afbraak van spiermassa, hoge bloedsuikerspiegel en problemen met de schildklier. Gewichtsverlies bij diabetici kan komen omdat het lichaam te weinig insuline aanmaakt (bron).