Wat zijn de opdrachten van het Antigifcentrum?

Wat zijn de opdrachten van het Antigifcentrum?

De kernopdrachten van het Antigifcentrum zijn: telefonisch informatie verstrekken bij acute vergiftigingen, beheer van wetenschappelijke documentatie, beschikbaar stellen van antidota en toxicovigilantie.

Wie kan er terecht bij het Antigifcentrum?

Daartoe beschikt het Antigifcentrum over een team van artsen en apothekers die dag en nacht via het gratis noodnummer 070 245 245 dringend telefonisch advies geven bij vergiftigingen (intoxicaties) aan zowel het publiek als gezondheidswerkers.

Wat vraagt het Antigifcentrum?

Wat is de naam van het product dat de vergiftiging heeft veroorzaakt (verpakking, bijsluiter,… bij de hand houden)? Over welke hoeveelheid van het product gaat het (aantal tabletten, soep- of theelepels,…)? Wat is er precies gebeurd (ongeval, zelfmoordpoging,…)?

Wat gebeurt er bij CO vergiftiging?

Bij blootstelling aan heel hoge concentraties CO kan onmiddellijke ademhalingsstilstand optreden. Bij een minder ernstige blootstelling vertoont het slachtoffer eerst tekenen van malaise met misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. In dit stadium zou men kunnen denken aan een voedselintoxicatie of een opkomende griep.

Wie belt het Antigifcentrum?

Aantal oproepen per jaar Wie belt het Antigifcentrum? Drie op vier oproepen komen van het publiek. Eén vierde van de oproepen komt van medische professionelen (artsen, apothekers, verpleegkundigen), hulpdiensten en dierenartsen. De meeste oproepen zijn te wijten aan ongevallen met geneesmiddelen.

Hoeveel oproepen beantwoordt het Antigifcentrum jaarlijks?

Partner in wetenschappelijk onderzoek Door het beantwoorden van meer dan 65.000 oproepen in 2020 en meer dan 2 miljoen oproepen in de loop der jaren, beschikt het Antigifcentrum over een unieke dataset inzake blootstellingen en toxicologie in België en Groothertogdom Luxemburg.

Welke info geef je best door als je moet bellen naar het Antigifcentrum?

Welke informatie moet je doorgeven aan het antigifcentrum? ingeslikt/ingeademd; Moment van inname van het product; • Omstandigheden van het ongeval; • Symptomen. Onregelmatigheden en/of incidenten met gevaarlijke producten altijd melden!