Hoe groot zijn de hoeken van een vijfhoek?

Hoe groot zijn de hoeken van een vijfhoek?

Een vijfhoek of pentagoon (Oudgrieks, van πεντάγωνον, spreek uit pentágoonon, πέντε, pente, vijf en γωνία, gōnia, hoek) in het algemeen is een figuur met vijf hoeken en vijf zijden. De hoeken van een regelmatige vijfhoek zijn elk 180° − 360°/5 = 108°.

Hoe bereken je oppervlakte van vijfhoek?

Als de lengte is gegeven, dan kun je deze eenvoudige formule gebruiken.

  1. Oppervlakte van een regelmatige vijfhoek=pa / 2, waarbij p=de omtrek en a=de apothema.
  2. Weet je de omtrek niet, bereken deze dan met behulp van de lengte van de zijde: p=5s, waarbij s de lengte van de zijde is.

Wat is een regelmatige vijfhoek?

Regelmatige vijfhoek. Een regelmatige vijfhoek is een regelmatige veelhoek met vijf gelijke hoeken en vijf gelijke zijden. Een vijfhoek of pentagoon (Oudgrieks, van πεντάγωνον, spreek uit pentágoonon, πέντε, pente, vijf en γωνία, gōnia, hoek) in het algemeen is een figuur met vijf hoeken en vijf zijden.

Wat is De oppervlakte van een vijfhoek?

We hebben de vijfhoek onderverdeeld in vijf gelijke driehoeken. Voor het berekenen van de totale oppervlakte, vermenigvuldig je de oppervlakte van een driehoek met vijf. In ons voorbeeld, A (totaal van de vijfhoek)=5 x A (driehoek)=5 x 3= 15. Advertentie.

Wat zijn de hoeken van een driehoek?

Als twee van de hoeken van een driehoek 60 en 80 graden zijn, tel deze hoeken dan bij elkaar op (60 + 80=140). Trek vervolgens deze som af van het totaal van de hoeken van een driehoek, 180 graden: 180-140=40 graden. (Een dergelijke driehoek, waarbij alle hoeken verschillend zijn, heet een ongelijkzijdige driehoek).

Wat is de groene cirkel in de Vijfhoek?

Nu de regelmatige vijfhoek: Teken een cirkel met het middelpunt in O, waarop de hoekpunten AEGHF van de vijfhoek moeten komen te liggen. In de figuur is deze eerste cirkel groen. Een snijpunt van de verticale as en de groene cirkel is punt A. Een van de snijpunten van de groene cirkel met de horizontale as is punt B.