Wat is het verschil tussen basterdsuiker en bruine suiker?

Wat is het verschil tussen basterdsuiker en bruine suiker?

Basterdsuiker of bastaardsuiker is een zeer fijnkorrelige suiker. De bruine variant heet bruine suiker en in België ook cassonade. De naam bastaardsuiker is een verwijzing naar het feit dat het is gemaakt van een restproduct van de suikerproductie.

Wat maakt bruine suiker bruin?

Licht- en donkerbruin Om lichtbruine en donkerbruine basterdsuiker te maken, doe je eigenlijk exact hetzelfde: je mengt fijne kristalsuiker met stroop. Hierbij gebruik je alleen een donkerdere stroop én een beetje karamel. Voor lichtbruine basterdsuiker meng je fijne kristalsuiker met pannenkoekenstroop en karamel.

Wat is het verschil tussen witte en bruine suiker?

Gewone suiker (kristalsuiker) is afkomstig uit de wortel van suikerbieten. Rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet. Rietsuiker wordt korter gecentrifugeerd dan kristalsuiker, waardoor een klein beetje donkerbruine stroop (melasse) achter blijft. Die stroop geeft de kleur aan de suiker.

Waarvan wordt bruine suiker gemaakt?

De bruine variant heet bruine suiker en in België soms cassonade. Het wordt gemaakt door aan fijngemalen, witte, geraffineerde suiker een oplossing van invertsuiker toe te voegen. Karamel en suikerstroop of melasse geven de basterdsuiker meer smaak en een gele of bruine kleur.

Waarvan is bruine suiker gemaakt?

Basterdsuiker is eigenlijk niet meer dan fijne kristalsuiker met toevoegingen. Dat zijn suikerstroop en/of karamel. Geen hele ingewikkelde ingrediënten dus waardoor het prima zelf te maken is. Suikerstroop (of suikersiroop) maak je zelf door water en suiker in een pannetje te koken.

Wat kun je gebruiken in plaats van basterdsuiker?

In principe kun je basterdsuiker vervangen door gewone suiker en andersom. Wel beïnvloedt dit de smaak en de structuur van je baksel. Door het gebruik van kristalsuiker worden je baksels wat brosser, maar blijven ze langer knapperig.