Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de gevolgen van diabetes type 2?
- 2 Wat is diabetes type 2?
- 3 Wat zijn de complicaties van diabetes?
- 4 Wanneer er sprake is van diabetes?
- 5 Hoe ga je naar de huisarts als je diabetes type 2 hebt?
- 6 Wat is de meest voorkomende diabetes?
- 7 Wat is gezond eten bij diabetes type 2?
- 8 Is diabetes type 2 te dik?
- 9 Kan ik doodgaan aan diabetes?
- 10 Is de gemiddelde leeftijd van overlijden tussen mannen en vrouwen?
- 11 Wat is de oorzaak van diabetes?
Wat zijn de gevolgen van diabetes type 2?
Complicaties van diabetes
- beschadiging van hart- en bloedvaten (“atherosclerose”)
- beschadiging van het netvlies (“retinopathie”)
- beschadiging van de nieren (“nefropathie”)
- beschadiging van de zenuwen (“neuropathie”)
- zweren en infecties van de voeten en onderbenen (diabetische voet)
Kan je met suikerziekte kinderen krijgen?
Erfelijkheid speelt een rol bij het ontstaan van diabetes. Een kind van een moeder met diabetes heeft dus een grotere kans om later ook diabetes te krijgen. Bij diabetes type 2 is die kans groter dan bij diabetes type 1. Als je diabetes type 2 hebt, heeft je kind 10-20% kans het ook te krijgen.
De belangrijkste complicaties en gevolgen van diabetes type 2. De mogelijke gevolgen van diabetes type 2 op de lange termijn, door langdurige hoge bloedsuikers, zijn als volgt: Orgaanschade: onoplosbare glucose leidt tot schadelijke ‘versuikeringsproducten’.
Wat is diabetes type 2?
Diabetes type 2 of in de volksmond ‘suikerziekte’, is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om glucose op te slaan en te gebruiken. Er blijft hierdoor te veel suiker in het bloed zitten, en het lichaam gaat op andere manieren proberen om energie te gebruiken. Dit kan zorgen voor een hoop vervelende complicaties.
Waarom te weinig beweging bij diabetes type 2?
Te weinig beweging: ons lichaam kan niet goed omgaan met te weinig beweging en kan o.a. het risico op diabetes type 2 vergroten. Beweging bevordert nu eenmaal de stofwisseling in het bloed. Glucose wordt dan makkelijker uit het bloed gefilterd en bovendien verbrand je vetten en is beweging goed voor bloeddruk, hart en bloedvaten.
Wat zijn de complicaties van diabetes?
De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.
Waarom hebben mensen met diabetes een hoge bloeddruk?
Hoge bloeddruk (hypertensie) Veel mensen met diabetes hebben ook een hoge bloeddruk (hypertensie). Samen is dat extra vervelend. Je hebt dan bijvoorbeeld veel meer kans hart- en vaatziekten en problemen met je nieren. Bloeddruk is de vloeistofdruk in de slagaders. De bloeddruk heeft een bovendruk en een onderdruk.
Wanneer er sprake is van diabetes?
Wanneer er sprake is van diabetes is naast het onder controle houden van de suikerinname ook de bloeddruk essentieel. Dit komt omdat hoge bloeddruk veel druk uitoefent op het hart, aderen en de nieren hierdoor kunnen die beschadigd raken. Problemen met de nieren en ogen komen namelijk ook voor bij diabetes.
Is diabetes type 2 onzichtbaar?
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten.
Hoe ga je naar de huisarts als je diabetes type 2 hebt?
Ga naar de huisarts als je denkt dat je diabetes type 2 hebt. De huisarts kan dit met een bloedsuikertest bepalen. Om met zekerheid de diagnose te kunnen stellen moet de bloedsuiker nuchter gemeten worden. Dat wil zeggen ’s ochtends als je 8 uur daarvoor niets gegeten of gedronken hebt behalve water.
Diabetes type 2 heet vaak ook wel ouderdomsdiabetes. Maar ook jonge mensen kunnen diabetes type 2 krijgen. Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes.
https://www.youtube.com/watch?v=KXpv_WXSAR8
Diabetes type 2 trad vroeger vrijwel uitsluitend op bij mensen boven de 45 jaar en werd daarom ook wel aangeduid als ouderdomssuiker. Type 1 diabetes manifesteert zich vrijwel altijd op jonge leeftijd, waardoor dit type ook wel jeugdsuiker wordt genoemd. De naam ouderdomssuiker dekt allang de lading niet meer.
Wat is diabetes in cijfers?
Diabetes in cijfers. Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Het kan iedereen overkomen. Diabetes zorgt voor veel andere problemen in het lichaam, complicaties.
Wat is de meest voorkomende diabetes?
Bij mensen van Hindoestaans-Surinaamse afkomst komt diabetes het vaakst voor. Van de mensen boven de 60 jaar heeft zelfs 37% diabetes. Bij mensen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst komt diabetes twee tot drie keer vaker voor dan bij autochtone Nederlanders.
Is diabetes 2 genezen?
Diabetes 2 is niet te genezen, maar je kunt het wel beheersbaar houden door gezond te leven, d.w.z. gezond eten, veel bewegen, niet roken, af vallen bij een te hoog gewicht, dit samen met medicijnen kan je leven zo normaal mogelijk houden. Gezond eten Met een juiste leefstijl kan diabetes type 2 beter onder controle worden gehouden.
Wat is gezond eten bij diabetes type 2?
Eet gevarieerd en met mate, snoep zo min mogelijk en vermijd suikerrijke dranken en vruchtensappen. Eet voldoende fruit, veel groente, kies voor volkorenproducten, mager en onbewerkt vlees en gebruik weinig zout. Gebruik bij het bakken onverzadigde vetten als olie en vloeibare margarine. > Meer over gezond eten om diabetes type 2 te voorkomen
Is diabetes lang niet te voorkomen?
Diabetes is lang niet altijd te voorkomen. Nooit bij diabetes type 1. Maar vaak wel bij de meest voorkomende vorm van diabetes, diabetes type 2. Laat je gezondheid niet afpakken! Met genoeg bewegen, verstandig eten en niet roken kom je al ver. Je risico is dan de helft kleiner. In beweging blijven is heel belangrijk.
Is diabetes type 2 te dik?
Een toenemend aantal mensen in ons land heeft overgewicht en krijgt daardoor te maken met Diabetes type 2. De ongezonde levensstijl – soms van jongs af aan – zorgt ervoor dat men te dik is en te dik blijft. Door een verhoogd bloedglucosegehalte en afnemende insuline-aanmaak versuikert het lichaam, waardoor uiteenlopende gezondheidsproblemen
Wat is de gemiddelde leeftijd dat mensen in Nederland overlijden?
De gemiddelde leeftijd dat mensen in Nederland overlijden is 80 jaar.
Kan ik doodgaan aan diabetes?
@gevraagdaandvn: Ja, aan diabetes kun je doodgaan. Maar dat het een direct gevolg van de ziekte is, is tegenwoordig volgens mij erg zeldzaam. Maar het kan wel. Ik spreek helaas uit eigen ervaring. Destijds (1,5 jaar geleden) wist ik overigens nog niet dat ik diabetes had.
Hoe vaak krijgen mensen met diabetes een chronische ziekte?
Zo’n 40 tot 56% van de mensen met diabetes heeft last van een of meerdere chronische complicaties van diabetes. Vaak al vóórdat de diagnose diabetes wordt gesteld. Want veel mensen lopen eerst jaren ongemerkt rond met diabetes voordat de ziekte wordt ontdekt. 10 tot 43% van de mensen met diabetes krijgt hart- en vaatziekten.
Is de gemiddelde leeftijd van overlijden tussen mannen en vrouwen?
Er is wel degelijk een verschil in de gemiddelde leeftijd van overlijden tussen mannen en vrouwen. Helaas voor mannen, maar over het algemeen worden vrouwen behoorlijk ouder dan mannen: Geslacht – gemiddelde leeftijd overlijden. Vrouw – 82,5 jaar.
Wat kun je doen als je diabetes hebt?
Lees wat je eraan kunt doen op diabetesfonds.nl. Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Dat heet ‘diabetische voet’. In het ergste geval moeten mensen een teen of voet missen. Als je diabetes hebt, kun je te maken krijgen met hart- en vaatziekten.
Wat is de oorzaak van diabetes?
Diabetes kan op korte en op lange termijn voor lichamelijke complicaties zorgen. Bijvoorbeeld aan je voeten of je ogen. Ook ben je gevoeliger voor infecties. Sommige complicaties zijn ingrijpend, van andere kun je lange tijd weinig last hebben.