Waar is clozapine goed voor?

Waar is clozapine goed voor?

Voor wie is clozapine? Clozapine werkt erg goed bij mensen die geen baat hadden bij andere antipsychotica. Uit onderzoek blijkt dat clozapine bij tweederde van deze mensen de psychoses alsnog kan verminderen. Er is geen enkel ander antipsychoticum dat in die situatie zo goed werkt.

Wanneer moet u clozapine slikken?

U moet clozapine dagelijks slikken voor een goed effect. Plotseling stoppen met clozapine kan zelfs schadelijk zijn voor uw gezondheid. U heeft regelmatig gesprekken met uw arts en/of verpleegkundige. Uw arts zal de nodige controles afspreken. In de eerste maand krijgt u de meeste controles: bloeddruk, gewicht, pols en bloedwaarden.

Wat is een protocol voor clozapine?

De ‘Richtlijn voor het gebruik van Clozapine’ van de Clozapine Plus Werkgroep, de ‘Klinische beslisregel Clozapine’ en documentatie van de South Australia Mental Health Services (South Australia Mental Health Services, 2015) vormen de basis van dit protocol. Het protocol is een hulpmiddel om patiënten met clozapine te behandelen.

Is clozapine atypisch?

Clozapine behoort tot de atypische antipsychotica. Het vermindert in de hersenen het effect van natuurlijk voorkomende stoffen, Verstoorde lichaamstemperatuur (koorts, het vaak warm of koud hebben, te veel of te weinig zweten). Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

Hoe verhoogt clozapine de plasmaspiegel?

Ook roken induceert CYP1A2; abrupt stoppen met roken leidt tot een verhoging van de clozapinespiegel. Bij combinatie met citalopram is er meer kans op bijwerkingen. Fenytoïne kan de clozapinespiegel verlagen. Clozapine kan door eiwitverdringing de plasmaspiegel van digoxine verhogen.






Wanneer wordt olanzapine gebruikt bij misselijkheid?

Olanzapine wordt gebruikt als andere medicijnen tegen misselijkheid onvoldoende effect hebben. Bijvoorbeeld bij ernstige misselijkheid na een operatie, bij chemotherapie of bij mensen die op sterven liggen. Werking Olanzapine blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.

Hoe werkt olanzapine bij psychose?

Olanzapine remt wanen, hallucinaties en tics. Bij psychose (zoals bij schizofrenie of ernstige depressie), manie en onrust. Ook bij posttraumatische stressstoornis, tics en bij ernstige misselijkheid. De tabletten werken binnen enkele uren en minstens 1 dag lang. Een injectie werkt binnen 45 minuten.