Waar komt zelfkritiek vandaan?

Waar komt zelfkritiek vandaan?

Als je kritiek hebt op jezelf, komt dat vaak doordat je je ergens mee vergelijkt. Je vergelijkt je met iemand anders. Als we naar anderen kijken, dan kijken we eigenlijk naar onszelf.

Wat is zelf kritiek?

Het kritisch kijken naar het eigen gedrag zoals de eigen zwakheden, fouten, frustraties en daar met nieuw en ander gedrag op anticiperen op een zodanige wijze dat de zelfkritiek minder wordt en het eigen zelfbeeld verbeterd.

Hoe omgaan met zelfkritiek?

6x omgaan met zelfkritiek

  1. Waar ik zelf veel last van heb gehad en eigenlijk nog steeds ook wel heb, is dat vervelende stemmetje in mijn hoofd dat mij vertelt dat ik niet goed genoeg ben en niet hard genoeg mijn best doe.
  2. Wees alerter op je gedachten.
  3. Stop met het herhalen van je fouten in je hoofd.

Hoe leer je kritisch naar jezelf kijken?

Zelfreflectie is een goede manier om deze bekwaamheden te ontwikkelen. Met zelfreflectie neem je de tijd om jezelf een spiegel voor te houden, om te zien hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Kritisch kijken naar je eigen handelen leidt tot meer zelfkennis.

Wat is de innerlijke criticus?

De innerlijke criticus is een term die wordt gebruikt voor de afkeurende interne stem die jou veroordeeld en aanvalt. Iedereen heeft daar in het dagelijks leven wel eens last van. Bij onzekere mensen speelt de innerlijke criticus vaak een grotere rol, dan bij mensen die zich niet snel onzeker voelen.

Wat zegt je innerlijke criticus?

Wat doet de innerlijke criticus? De innerlijke criticus geeft je de schuld van dingen die misgaan. Hij vergelijkt je daarbij met anderen die bijna vanzelfsprekend alles beter doen dan jij. De innerlijke criticus stelt onmogelijke perfectionistische eisen en straft je bij zelfs de kleinste fout die je maakt.

Hoe omgaan met innerlijke criticus?

Tips

  1. Probeer in je onderzoek onderscheid te maken tussen de gedachten en de regels van de criticus en gevoelens.
  2. Realiseer je dat niemand perfect is.
  3. Kijk eens of je regelmatig stil kunt staan bij wat goed gaat, waar je tevreden mee bent, waar je trots op bent.

Wat is de valkuil van kritisch?

Jouw valkuil kan zijn dat je pietluttig wordt, op alle slakken zout legt, spijkers op laag water zoekt, gaat muggenziften of dat je negatief kritisch wordt. Dan werkt het in jouw nadeel en dat wordt door anderen vaak als negatief ervaren. Een andere valkuil is: je hebt overal commentaar op.