Hoe krijg je longontsteking in de winter?

Hoe krijg je longontsteking in de winter?

Ouderen krijgen het vaker dan jongeren, mannen vaker dan vrouwen. In de winter komt longontsteking vaker voor dan in de zomer. Als gevolg van de kou kan er irritatie van het neusslijmvlies ontstaan, wat het voor een aantal virussen makkelijker maakt om een ontsteking te veroorzaken.

Wat is een longontsteking?

Het veroorzaakt vooral bij ouderen veel ziekte en kan leiden tot sterfte. Longontsteking (pneumonie) is een veelvoorkomende aandoening van de lage luchtwegen. Het veroorzaakt vooral bij ouderen veel ziekte en kan leiden tot sterfte. Longontsteking is een ontsteking van de longblaasjes en het weefsel dat daar om heen ligt.

Wat zijn de ziekteverschijnselen bij een longontsteking?

De ziekteverschijnselen die bij een longontsteking voorkomen zijn bij oude mensen vaak niet zo duidelijk waardoor het moeilijker kan zijn te ontdekken dat het om longontsteking gaat. Daarbij komt dat longontsteking sluipend kan beginnen, maar in sommige gevallen in een paar uur kan verergeren. Sommige verschijnselen komen vooral bij kinderen voor.

Is de longontsteking veroorzaakt door virussen?

Een longontsteking kan ontstaan door virussen of bacte­riën. Meestal wordt een longontsteking veroorzaakt door een pneumokokkenbacterie. Ook een griepvirus (influenzavirus) of het nieuwe coronavirus kunnen een longontsteking veroorzaken. Het is niet altijd duidelijk waardoor de longontsteking is veroorzaakt.

Is longontsteking besmettelijk?

Bij heel oude mensen – de meest kwetsbare groep – zijn de verschijnselen vaak minder duidelijk, waardoor de longontsteking soms moeilijk te herkennen is. 3. Is longontsteking besmettelijk? Dat hangt van de oorzaak af. De meest voorkomende ziekteverwekker, de pneumokok, is waarschijnlijk niet erg besmettelijk.

Is verwaarloosde longontsteking vervelend?

Een verwaarloosde longontsteking kan vervelende gevolgen hebben. Eén van de gevolgen kan zijn dat je kans loopt op een septische shock. Bij een septische shock, blijven de genestelde bacteriën niet alleen in de longen, maar verspreiden zich over heel je lichaam via het bloed.

Wat is de behandeling van een longontsteking?

Behandeling van longontsteking Antibiotica. Bij een (bacteriële) longontsteking bestaat de behandeling uit antibiotica. Antibiotica werken niet bij virale longontsteking. Er wordt vaak gestart met een breedspectrum antibioticum (meerdere bacteriën zijn hier gevoelig voor).