Welke gezondheidsproblemen syndroom van Down?

Welke gezondheidsproblemen syndroom van Down?

Aangeboren afwijkingen Ook komt het voor dat kinderen met het downsyndroom bij de geboorte een maag-darmafwijking hebben, waarvoor een operatie nodig is. En er is een verhoogde kans op problemen met de ademhaling en luchtwegen, het gehoor, de ogen, de spraak, de motoriek en de afweer tegen infecties.

Welke organen zijn betrokken bij het syndroom van Down?

Het regelt de ontwikkeling van onze organen zoals de hersenen, het hart en de nieren. Elke cel bestaat uit 23 paren van chromosomen. Iemand met downsyndroom heeft van één bepaald chromosoom (chromosoom 21) geen twee, maar drie exemplaren in elke cel. Vandaar dat downsyndroom ook wel trisomie 21 wordt genoemd.

Welke drie gezondheidsproblemen kunnen mensen met het syndroom van Down hebben?

Bijkomende gezondheidsproblemen Mensen met Down hebben meer kans op problemen met de ademhaling en luchtwegen, het gehoor en het zicht. Verder komen epilepsie, suikerziekte type 1, een traag werkende schildklier, verminderde weerstand, huidproblemen en gedragsproblemen voor.

Welke verhoogde kans op ziekte en overlijden hebben mensen met Downsyndroom?

Het syndroom van Down gaat gepaard met een verhoogde kans op leukemie en testiscarcinoom en een verlaagde kans op andere vormen van kanker. Er is sprake van een vervroegde veroudering en een hoge prevalentie van dementie van het Alzheimertype.

Hoe voorkom je een syndroom van Down?

Vrouwen met syndroom van Down zijn meestal normaal vruchtbaar. Anticonceptie moet dus tijdig overwogen worden. Omwille van de hoge mobiliteit van de gewrichten vermijdt men best om de kindjes te vroeg rechtop te laten staan. Dat is te belastend.

Hoeveel chromosomen hebben mensen met Down Syndroom?

Daardoor heeft iemand met het Down syndroom 47 in plaats van 46 chromosomen. Er zijn verschillende vormen van het syndroom van Down. De meeste mensen met het Down syndroom hebben in al hun cellen een extra chromosoom. Het extra chromosoom kan loszitten, maar ook vastzitten aan een ander chromosoom.

Hoe wordt de diagnose Down Syndroom bevestigd?

De diagnose Down syndroom wordt bevestigd door een chromosomenonderzoek (een karyogram). Daarmee wordt gekeken of het kind inderdaad 47 chromosomen heeft in plaats van 46. Bij dit onderzoek wordt ook onderzocht of erfelijkheid een rol speelt.

Wat is de kans op een baby met Down Syndroom?

De kans op een baby met Down syndroom neemt toe met de leeftijd van de moeder. Prenataal onderzoek: NIPT (niet invasieve prenatale test) of invasief prenataal onderzoek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) kan aangeboden worden. Hoe vaak komt het voor? In Europa hebben ongeveer 1 op 600 à 1 op 900 pasgeborenen het syndroom van Down.