Welke maagbeschermer bij Plavix?

Welke maagbeschermer bij Plavix?

Op basis van de huidige literatuur adviseren wij pantoprazol voor te schrijven aan patiƫnten die clopidogrel als monotherapie gebruiken en aanvullende risicofactoren voor een GI-bloeding hebben, conform de werkwijze bij laag gedoseerd ASA.

Waarom geen omeprazol bij clopidogrel?

Gelijktijdig gebruik van omeprazol en clopidogrel leidt tot een halvering van de blootstelling aan de actieve metaboliet van clopidogrel en tot een sterk verhoogde bloedplaatjesreactiviteit, als gevolg van remming van CYP2C19, een cytochroom P450(CYP)-enzym, door omeprazol.

Waarom maagbeschermer bij clopidogrel?

Het middel wordt immers gegeven om vaatschade te voorkomen, niet om maagbloedingen te verminderen. Patiƫnten met een verhoogd bloedingsrisico hebben bij gebruik van ASA of clopidogrel een indicatie voor maagbescherming met een protonpompremmer. Dit geldt zeker voor de combinatie van beide middelen.

Hoe neem ik omeprazol in poedervorm?

Wanneer u omeprazol in poedervorm inneemt dient het poeder met een kleine hoeveelheid water ingenomen te worden. Gebruik 1 eetlepel water voor de 10 mg dosering. Laat u het mengsel 2 a 3 minuten staan. Vervolgens kunt u eventueel wat extra water toevoegen om zeker te weten dat u alles binnenkrijgt. Drink vervolgens alles in een keer op.

Wanneer mag u omeprazol innemen?

Wanneer? U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur ’s ochtends. Omeprazol is sinds 1988 internationaal op de markt.

Wat zorgt omeprazol voor bij maagklachten?

Omeprazol zorgt voor minder maagzuur. Bij maagklachten zoals brandend maagzuur, maagzweren en darmzweren. Ook bij het syndroom van Zollinger-Ellison. Dit is een ziekte met veel maagklachten. Omeprazol helpt ook om uw maag te beschermen als u andere medicijnen gebruikt die maagklachten geven.