Wat met activa bij stopzetting eenmanszaak?

Wat met activa bij stopzetting eenmanszaak?

De stopzettingsmeerwaarden op de andere activa worden gezamenlijk belast aan het progressieve tarief (voorraden,…). Bij een stopzetting vanaf de leeftijd van 60 jaar (of bij overlijden) en een gedwongen stopzetting is echter een afzonderlijk tarief van 10% van toepassing.

Wat is de 4×4 regel?

Deze regel houdt in dat de meerwaarde niet meer mag bedragen dan de belastbare winsten of baten in de vier voorafgaande jaren aan het jaar van de stopzetting uit de niet meer uitgeoefende werkzaamheden.

Hoe moet ik mijn zaak stopzetten?

Eenmanszaak

  1. U schrijft uw zelfstandige activiteit uit uit de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).
  2. U geeft uw stopzetting door aan de btw-administratie.
  3. U brengt binnen 15 dagen uw socialeverzekeringsfonds en uw ziekenfonds op de hoogte van de stopzetting van uw zaak.

Wat met voorraad bij stopzetting?

Dit betekent dat u alle activa (gebouw, voertuigen, installaties, machines, kantoormateriaal,…) die u gebruikte om uw activiteit en die u privé niet meer kan gebruiken dient te verkopen. Ook uw handelsvoorraad zal u dienen uit te verkopen.

Wat zijn meerwaarden op aandelen?

Eén principe: er is geen meerwaardebelasting op aandelen Maar na inhouding van deze bevrijdende roerende voorheffing, is het dividend netto verworven. De winst (meerwaarde) – daarentegen – die men maakt bij de verkoop van aandelen, is vrij van belastingen. Er wordt dus geen meerwaardebelasting op aandelen toegepast.

Wat moet ik doen als ik stop als zelfstandige?

jij stopt als zelfstandige én de onderneming waarin je je activiteit uitoefent, stopt ook….Je moet volgende stappen doorlopen:

  1. Stap 1: zet de onderneming stop in de KBO – stopzetten btw-nummer – zelfstandige statuut stopzetten.
  2. Stap 2: betaal je laatste sociale bijdragen.
  3. Stap 3: breng je sociale zekerheid in orde.

Hoe schrappen uit KBO?

Neem contact op met een erkend ondernemingsloket naar keuze om uw inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen te schrappen. Die schrapping is betalend. Het tarief voor 2022 bedraagt 92,50 euro (per vestigingseenheid). Het bedrag wordt elk jaar op 1 januari geïndexeerd.