Wat is het zwangerschapsverlof?

Wat is het zwangerschapsverlof?

Zwangerschapsverlof. In het algemeen hebben werknemers recht op 15 weken zwangerschapsverlof (6 weken voor en 9 weken na de geboorte). Een week prenataal en 9 weken postnataal verlof zijn verplicht.

Hoe lang is het zwangerschaps- en bevallingsverlof?

Zwangerschaps- en bevallingsverlof: hoelang en wanneer? Als u zwanger bent, heeft u recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. Bevallen voordat het zwangerschapsverlof ingaat.

Wat is de verlofperiode zwangerschap?

Verlofperiode zwangerschap. Uw werknemer heeft altijd recht op minimaal 16 weken verlof: 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling. Tijdens dit verlof betaalt UWV de zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). Deze uitkering duurt net zo lang als het verlof.

Het zwangerschapsverlof bestaat uit een verplicht postnataal verlof van 9 weken vanaf de dag van de bevalling en een prenataal verlof. Als de werkneemster tijdens de laatste 6 weken van haar zwangerschap ziek is, zal de werkgever het gewaarborgd loon voor de eerste 30 dagen van haar arbeidsongeschiktheid moeten betalen.

Hoe kan ik zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering aanvragen?

Hoe kan ik zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering aanvragen? Voor de periode rond de bevalling kunt u een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen bij UWV. Deze ZEZ-uitkering duurt minimaal 16 weken. Het gaat dan om verlof voor de periode tot 10 weken na de bevalling.

Wat is de zwangerschapsrust?

De zwangerschapsrust telt 15 weken en bestaat uit 2 perioden: prenataal verlof (6 weken (of 8 weken bij de geboorte van een meerling)) en postnataal verlof (9 weken). Het prenataal verlof is als volgt opgebouwd: 1 week verplicht prenataal verlof te nemen vanaf de 7e dag vóór de vermoedelijke bevallingsdatum,

Wanneer moet je zwangerschapsverlof opnemen?

Zwangerschapsverlof is deels verplicht, deels facultatief. Op zijn minst moet je steeds 1 week opnemen voor je vermoedelijke bevallingsdatum en 9 weken na je bevalling. Van de 15 weken kan je er dus voor opteren om slechts 10 weken op te nemen.

Hoe lang gaat het verlof in bevalling?

Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan. Na uw bevalling heeft u recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof.

Wat zijn degelijkheden als je de zwangerschap houdt?

Mogelijkheden als je de zwangerschap houdt, zijn: het kind zelf opvoeden het kind afstaan voor adoptie het kind (tijdelijk) laten opgroeien in een pleeggezin

Wanneer is uw werknemer ziek tijdens of na haar zwangerschap?

Als uw werknemer ziek is tijdens of na haar zwangerschap, gelden verschillende regels. Dit heeft te maken met: de oorzaak van haar ziekte: wel of niet veroorzaakt door zwangerschap of bevalling; het moment dat uw werknemer ziek wordt: voor, tijdens of na haar zwangerschapsverlof. U betaalt tijdens haar ziekte haar loon door.