Inhoudsopgave
Wat is de procedure bij civiele rechter?
Binnen het civiel recht kunt u 2 soorten procedures bij de rechter starten: een dagvaardingsprocedure of een verzoekschriftprocedure. Bij een rechtszaak voor de civiele rechter is het inschakelen van een advocaat verplicht. Bij een rechtszaak voor de kantonrechter is dit niet verplicht, maar het mag wel.
Wat doet een rechter?
Wat doet een rechter? Een rechter neemt beslissingen in zaken waarin een beslissing wordt gevraagd, bijvoorbeeld als ouders het samen niet eens kunnen worden over hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden.
Wat is het civiel recht?
In het civiel recht gaat het om conflicten tussen particulieren onderling, organisaties onderling en tussen particulieren en organisaties. Andere termen voor civiel recht zijn privaatrecht en burgerlijk recht. De rechtsgebieden familierecht en handelsrecht vallen onder het civiel recht. Pagina-inhoud.
Wat is het civiele recht voor rechtspersonen?
Het civiele recht geldt voor personen, maar ook voor rechtspersonen. Dat zijn organisaties of bedrijven die als een persoon kunnen handelen. Een vereniging kan bijvoorbeeld een pand huren. Een bedrijf kan mensen in dienst nemen. Als er problemen ontstaan, kunnen ze naar de civiele rechter stappen en hem vragen een beslissing te nemen.
Wat is de civiele procedure?
Een civiele procedure is een rechtszaak tussen 2 partijen. Degene die de procedure start, is de eiser. Degene die zich tegen die eis moet verweren, is de gedaagde.
Wat is een civiele rechter?
De civiele rechter behandelt civiele zaken van meer dan € 25.000 of van onbepaalde waarde. Van onbepaalde waarde is sprake als in een zaak partijen twisten of er tussen hen een overeenkomst bestaat. Of een zaak waarbij een partij wil dat de tegenpartij iets doet of ergens mee stopt.
Hoe verloopt een civiele procedure?
Hoe verloopt een civiele procedure? Een civiele procedure begint schriftelijk met officieel document, de dagvaarding. In deze dagvaarding moet de eisende partij uitleggen wat het conflict is, wat hij van de andere partij eist en welke bewijzen hij heeft om zijn standpunten te onderbouwen.
Wat speelt het bewijsrecht bij feitelijke stellingen?
Het bewijsrecht speelt vooral een rol bij feitelijke stellingen (de rechter kent het recht, “ius curia novit”). De regels van het bewijsrecht komen in beeld als een feitelijke stelling van de eiser in een procedure wordt tegengesproken (“betwist”) door een gedaagde.