Is AOW-leeftijd hetzelfde als pensioenleeftijd?

Is AOW-leeftijd hetzelfde als pensioenleeftijd?

De AOW leeftijd stijgt langzamerhand van 65 jaar naar 67 jaar in 2024. Anno 2019 is de AOW leeftijd 66 jaar en 4 maanden. De pensioenleeftijd is anno 2019 68 jaar. De AOW- en de pensioenleeftijd zijn dus niet gelijk.

Waarom krijg ik pas pensioen bij 68 jaar?

Het ouderdomspensioen dat u tot en met 31 december 2017 heeft opgebouwd, is herrekend naar pensioen op 68-jarige leeftijd. Als gevolg van de latere ingangsdatum zijn de opgebouwde ouderdomspensioenaanspraken verhoogd. Doordat u langer werkt, bouwt u een hoger ouderdomspensioen op. Tenzij u eerder met pensioen gaat.

Hoe lang is de pensioenleeftijd vastgesteld?

De pensioenleeftijd stond altijd vast op 65 jaar, al is daar een aantal jaren geleden al verandering in gekomen. De leeftijd werd verhoogd tot 67 jaar en er werd duidelijk gemaakt dat die leeftijd in de toekomst nog verder kan oplopen. Bovendien blijkt nu dat er zelfs wordt nagedacht over een pensioenleeftijd per persoon.

Hoe bepaalt de overheid de pensioenleeftijd?

Het is de SVB die de pensioenleeftijd vaststelt en op basis daarvan zal uitkeren, het is de Sociale Verzekeringsbank die de taak van de overheid uitvoert. De overheid verhoogt de AOW-leeftijd sinds 2016 in stappen van 3 maanden. Dat betekent dat we ieder jaar een paar maanden later met pensioen kunnen.

Wat is de wettelijke pensioenleeftijd in Europa?

Bovendien houden in Europa een aantal landen vast aan de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om Finland, om Denemarken, Ierland en Portugal. Die landen kiezen ervoor om hun werknemers met 65 jaar met pensioen te laten gaan.

Wat zijn de wettelijke regelingen voor de pensioenleeftijd?

Vanaf hun 67ste ontvangen ze een volledig pensioen, waardoor de wettelijke regelingen daar behoorlijk lijken op die in Nederland. Italië, Griekenland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben een bijzondere regeling met betrekking tot de pensioenleeftijd geïmplementeerd.