Inhoudsopgave
Wat is hormonale behandeling bij uitgezaaide prostaatkanker?
Hormonale behandeling is de belangrijkste pijler van de behandeling bij uitgezaaide prostaatkanker. Doordat 80% van de prostaatkankers minder hard groeit zonder het mannelijke geslachtshormoon testosteron, is het voor veel patiënten een levensverlengende behandeling.
Wat zijn de symptomen bij prostaat problemen?
Symptomen bij prostaat problemen Vaak zien we klachten als urinewegproblemen, uitvloei uit de penis, bloed plassen, niet kunnen plassen of maagdarmproblemen zoals persen of obstipatie. Soms is de ontlasting afgeplat, door druk van de prostaat op het rectum (endeldarm).
Wat zijn de complicaties van een vergrote prostaat?
Wat zijn de complicaties van een vergrote prostaat? Wanneer honden erg moeten persen op de ontlasting (de vergrote prostaat blokkeert immers de bekkenholte en daarmee de passage van ontlasting) bestaat de kans dat de spieren naast de anus scheuren waardoor een hernia perinealis ontstaat.
Wanneer is prostaatkanker agressief?
Of en wanneer prostaatkanker uitzaait, hangt af van hoe agressief de tumor is. Prostaatkanker groeit over het algemeen langzaam. Het komt regelmatig voor dat de kanker niet of pas na jaren uitzaait. Uitzaaiingen komen vaker voor als de kankercellen agressief zijn. Dit wordt gemeten met de Gleason-score.
Wat is de overleving van de prostaatkanker?
Bij een niet-uitgezaaide prostaatkanker ligt dat cijfer zeer hoog (bijna 100%): bijna alle mensen die erdoor getroffen worden, genezen. Als er uitzaaiingen zijn op afstand, ligt de vijfjaarsoverleving veel lager. Algemeen geldt dat hoe kleiner de tumor is en hoe vroeger hij ontdekt wordt, hoe beter de geneeskansen zijn.
Wat is hormoonbehandeling bij uitgezaaide prostaatkanker?
Hormoonbehandeling bij uitgezaaide prostaatkanker Een hormoonbehandeling kan met medicijnen (tabletten of injecties) en heel soms met een operatie. Hormoonbehandeling zorgt ervoor dat de werking van testosteron op kankercellen minder wordt.
Wanneer wordt prostaatkanker vastgesteld?
Ruim 70 procent van degenen bij wie prostaatkanker wordt vastgesteld, is ouder dan 65 jaar. Daarmee lijkt het vooral een oudemannenziekte. Toch krijgen ook steeds meer jongere mannen (vanaf een jaar of veertig) prostaatkanker. 80 procent van alle mannen bij wie de diagnose prostaatkanker is gesteld, leeft vijf jaar na de diagnose nog.
Wat zit er in de celwand van prostaatcellen?
In de celwand van prostaatcellen zit een bepaald eiwit: PSMA (Prostaat Specifiek Membraan Antigeen). Wanneer zo’n cel zich tot kankercel heeft ontwikkeld, is de hoeveelheid PSMA 10 tot 200 keer hoger dan in een gezonde cel. Nu is er een stofje ontdekt dat zich specifiek hecht aan PSMA. Daaraan wordt het radioactieve Lutetium-177 gekoppeld.