Inhoudsopgave
Hoe lang blijft lithium in je bloed?
Lithium heeft een plasmahalfwaardetijd van circa 24 uur. Alle preparaten worden bij voorkeur één keer per dag, liefst ’s avonds, ingenomen. Dit verhoogt de therapietrouw. Het voordeel is tevens dat bepaalde bijwerkingen (zoals bijvoorbeeld misselijkheid) gedeeltelijk tijdens de slaap optreden.
Hoe lang duurt het voordat lithium werkt?
U gebruikt lithium meestal meerdere jaren. Als u te vroeg stopt, kunt u weer last krijgen van manie of depressie. Gewone tabletten en capsules innemen met een half glas water. Tabletten met vertraagde afgifte heel doorslikken, dus niet kauwen of fijnmaken.
Waarom bloedprikken bij lithium?
U moet regelmatig bloed laten prikken voor controle. Te veel lithium in het bloed geeft lithiumvergiftiging. Verschijnselen van lithiumvergiftiging zijn bijvoorbeeld: bevende handen of kaak, misselijkheid, spierzwakte, lopen en praten alsof u dronken bent, een sloom gevoel.
Kun je zomaar stoppen met lithium?
Stop nooit ineens met lithium maar overleg altijd eerst met uw behandelend psychiater. Als u plotseling stopt met lithium kan de ziekte versneld weer terugkomen. Als u na verloop van tijd weer lithium wilt gaan gebruiken, kan het zijn dat lithium dan niet of niet zo goed meer werkt als eerst.
Wat als lithium niet werkt?
Als lithium niet goed werkt of te veel bijwerkingen veroorzaakt, wordt vaak carbamazepine voorgeschreven. Dit middel heeft hetzelfde effect als lithium: het helpt tegen ernstige stemmingsschommelingen. De voornaamste bijwerkingen zijn: duizeligheid, sufheid, moeheid en misselijkheid.
Kan een Hypomanische episode onopgemerkt blijven?
Deze symptomen kunnen zowel voorkomen in een manische als in een hypomanische episode. Vaak zijn ze in een manie wel sterker aanwezig. Een hypomanische episode gaat soms ook onopgemerkt voorbij.
Waarom mag je lithium niet breken?
Er zit een breukgleuf in de tablet en wereldwijd wordt Priadel op geleide van de bloedspiegel voorgeschreven in doseringen van hele en halve tabletten. Het probleem blijkt te zijn dat lithium op een lijst van toxische stoffen staat. Dus bij het breken van deze tabletten zouden schadelijke stoffen kunnen vrijkomen.
Kun je lithium afbouwen?
Indien u toch wilt stoppen, doet u dit dan altijd in overleg met de psychiater en nooit acuut en zelfstandig. Het is noodzakelijk om lithium langzaam af te bouwen. Acuut stoppen kan een episode van manie of depressie uitlokken en kan vervelende onttrekkingsverschijnselen geven.
Wat is lithium in het bloed?
Lithium is een medicijn dat vaak erg goed werkt bij een bipolaire stoornis. Het wordt ook wel gebruikt bij depressie en clusterhoofdpijn. Een goede waarde van lithium in het bloed is heel belangrijk. U moet regelmatig bloed laten prikken voor controle. Te veel lithium in het bloed geeft lithiumvergiftiging.
Hoe lang duurt lithium voor manische periodes?
Gaat u lithium gebruiken om manische periodes te voorkomen of te verminderen, dan duurt het meestal een maand voor lithium voldoende effect heeft. Soms duurt het een half jaar of een jaar voor het volledige effect is bereikt. Het werkt bij acht op de tien mensen. Lees meer over manie. Depressie. Verschijnselen.
Wat zijn de bijwerkingen van lithium tabletten?
De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, gewichtstoename, trillen van de handen en problemen met concentreren. De misselijkheid en diarree die door lithium wordt veroorzaakt, treedt met name op kort na inname van de tabletten.
Hoe kan lithium gewichtstoename optreden?
Gewichtstoename kan optreden aangezien lithium vocht vasthoudt (het is immers een zout). Deze bijwerking kan moeilijk te vermijden zijn; soms is het nodig om plastabletten te gebruiken. Ook kan lithium dorstig maken, waardoor veel wordt gedronken en dientengevolge geürineerd.