Wanneer is ECG afgenomen?

Wanneer is ECG afgenomen?

Daarom wordt een ECG ook vaak afgenomen tijdens een inspanningstest . Een ECG heeft talrijke toepassingen, zoals het monitoren van het hartritme in de ambulance of op de hartbewaking. De meeste dokters en ziekenhuismedewerkers herkennen belangrijke afwijkingen op het ECG zoals een hartinfarct.

Wat is de afleiding in een elektrocardiogram?

Een afleiding in een elektrocardiogram is de basis voor het opnemen van een ecg en is een gevolg van de plaatsing van elektroden aan het lichaam. Onderscheiden worden doorgaans een twaalftal verschillende afleidingen. Standaard worden elektroden aan de linker- en rechterarm en het linkerbeen bevestigd.

Wat is het 3-kanaals-ECG?

Bij het 3-kanaals-ecg zijn er 3 of 4 elektrodes. Rood gaat naar de rechterarm, geel naar de linkerarm, groen naar het linkerbeen en zwart naar het rechterbeen. Dit geeft over het algemeen voldoende informatie om een goede ritmebeoordeling te kunnen doen.

Wat zijn deindicaties voor het maken van een ECG?

Indicaties voor het maken van een ECG zijn bijvoorbeeld: 1 Pijn op de borst 2 Hartritmestoornissen 3 Hartfalen 4 Hoge bloeddruk 5 Soms het gebruik van bepaalde medicijnen (vooral antipsychotica)

Hoe interpreteert de arts een ECG?

Hoe interpreteert de arts een ECG? De moderne ECG-toestellen geven zelf een interpretatie van het ECG. Toch zal de arts zich nooit alleen hierop baseren. Hij zal het ECG steeds zelf grondig bekijken. Het ECG-apparaat kan immers fouten maken bij de interpretatie.

Kan U ECG maken bij uw huisarts?

ECG maken bij uw huisarts. Bij klachten in de borststreek wordt een ECG of hartfilmpje gemaakt. Vroeger moest u daarvoor naar het ziekenhuis. Nu kan dat ook bij uw huisarts. Indicaties voor het maken van een ECG zijn bijvoorbeeld: Pijn op de borst. Hartritmestoornissen. Hartfalen.



Waarom een electrocardiogram?

Waarom een ECG? Een electrocardiogram wordt gemaakt om een beter beeld te krijgen van de hartactiviteit, ritmestoornissen, zuurstofgebrek van de hartspier en andere afwijkingen.

Wat is een elektrocardiogram?

Een elektrocardiogram (ECG) wordt in de volksmond ook wel een ‘hartfilmpje’ genoemd. Met dit onderzoek wordt de werking van het hart onderzocht, vooral het hartritme. Zo kan de arts zien hoe uw hartfunctie is en of er afwijkingen zijn. Het onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos.

Wat zijn de geleidingstijden van het ecg?

Stap 3 – Geleidingstijden Er zijn verschillende geleidingstijden te duiden tijdens het beoordelen van het ECG. Zoals genoemd duurt één klein hokje (millimeter) normaal gesproken 0,04 seconden.

Wat zijn de afzonderlijke fasen van het ecg?

De afzonderlijke fasen van het ecg vallen normaal gesproken binnen bepaalde normen voor het tijdsverloop. Een QRS-complex mag niet langer dan 0,12 seconde duren, de PQ-tijd niet meer dan 0,22 seconde. Bij de beoordeling van de QT-tijd is ook de hartfrequentie van belang.

Wat is het ecg-papier?

Tegenwoordig worden ecg’s digitaal geregistreerd, maar het principe is hetzelfde. Het ecg-papier heeft een rasterverdeling. Grote hokjes zijn 5 mm breed = 0,20 seconde. Kleine hokjes zijn 1 mm breed = 0,04 seconde.

Wat is een elektrocardiografie?

Het maken van een elektrocardiografie (‘ECG’, ‘hartfilmpje’) is een non-invasief onderzoek waarbij veel soorten aandoeningen van het hart kunnen worden beoordeeld. Voorbeelden hiervan zijn ritmestoornissen, geleidingsstoornissen en hartspieraandoeningen. Het maken van een ECG duurt slechts enkele minuten en is pijnloos.


Wanneer wordt de diagnose hartfalen gesteld?

De diagnose hartfalen wordt gesteld indien de patiënt klachten en verschijnselen heeft die bij hartfalen passen en er echografisch sprake is van een LVEF < 45% (systolisch hartfalen) of diastolische disfunctie en nog een behouden LVEF > 45% (diastolisch hartfalen).

Wat is een hartfalen?

Definitie van hartfalen. Hartfalen is een complex van klachten en verschijnselen bij een structurele of functionele afwijking van het hart (zie het kader Hartfalen) die leiden tot een tekortschietende pompfunctie van het hart.


Een elektrocardiogram of ecg (in Nederland in de volksmond vaak hartfilmpje genoemd) is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier. Het apparaat waarmee dit gemeten wordt heet een elektrocardiograaf. Een spiercel trekt samen onder invloed van natrium -, kalium – en calciumionen die door de…

Wat is de basis van een elektrocardiografie?

De basis van een goede interpretatie van het elektrocardiografie (ECG, ‘hartfilmpje’) begint met kennis van de anatomische ligging van het hart in de thorax (borstholte) en de aanwezige structuren van het hart. Normaal gesproken ligt het hart grotendeels beschermd achter het sternum (borstbeen) en voornamelijk linkszijdig.

Wanneer is bloedonderzoek aangevraagd?

Bloedonderzoek wordt in de volgende gevallen aangevraagd: wanneer de huisarts of specialist vermoedt dat er sprake is van een aandoening of ziekte; om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen; preventief bloedonderzoek ter bepaling van je gezondheidsstatus.

Wat is bloedonderzoek bij bloedarmoede?

Bloedonderzoek –ook wel bekend als bloedprikken of bloedafname– gebeurt vaak op aanvraag van de huisarts of specialist. Een te hoge MCV-waarde wordt gezien bij bloedarmoede door een vitamine-B12 tekort. Een te lage MCV-waarde komt voor bij bloedarmoede door ijzergebrek.

Wat is bloedonderzoek of bloedafname?

Bloedonderzoek of bloedafname gebeurt vaak op aanvraag van de huisarts of specialist. Bloedonderzoek –ook wel bekend als bloedprikken of bloedafname– gebeurt vaak op aanvraag van de huisarts of specialist. Het gehalte aan kalium wordt bepaald om een hypokaliëmie (kaliumtekort) of hyperkaliëmie (kaliumoverschot) vast te stellen.

Wat zijn ventriculaire extrasystolen?

Ventriculaire extrasystolen worden ingedeeld naar vorm: monomorfe extrasystolen: de complexen zien er hetzelfde uit en komen dus uit 1 focus. multiforme extrasystolen: de complexen zien er verschillend uit en komen dus uit meer dan 1 focus. Dit is vaak een uiting van een hartziekte.

Wat is ventrikeltachycardie?

Bij ventrikeltachycardie ontstaan de elektrische prikkels niet alleen in de sinusknoop. Ze ontstaan ook in de wanden van de hartkamers. Het ritme van de kamers is snel en meestal regelmatig. De kamers hebben een ander ritme dan de boezems.

Wat is een electrocardiogram?

Een electrocardiogram (ECG) laat zien of het hart goed functioneert. Dit wordt vaak gebruikt bij een inspanningstest. Het hart is een zich samentrekkende spier die zuurstof- en voedselrijk bloed naar alle lichaamsdelen pompt.

Wat is de oorzaak van een hartritmestoornis?

Voor een hartritmestoornis is niet altijd een verklaring te vinden. De oorzaak kan zich in of buiten het hart bevinden, respectievelijk door afwijkingen van het hart zelf en door exogene (buiten het hart gelegen) oorzaken. Alcohol en hartritmestoornissen / Bron: Istock.com/karelnoppe.

Hoe gaat een ECG-maken in zijn werk?

Hoe gaat een ECG-maken in zijn werk? Gedurende het onderzoek wordt een aantal elektrodes geplaatst op uw lichaam. Dit gebeurt via ‘plakkers’ die verbonden zijn aan een ECG-apparaat. De plakkers worden aangebracht op uw armen, benen en borst. Vervolgens registreert het ECG-apparaat de electrische prikkels die worden afgegeven door het hart.