Hoe prothese aandoen?

Hoe prothese aandoen?

De onderbeenprothese wordt aan de liner bevestigd met een pinsysteem. De pin zit aan het uiteinde van de liner. Zodra u in de prothesekoker stapt, klemt de pin vast in een slotmechanisme onder in de koker. Trek de beenprothese uit door op een knop te drukken aan de buitenkant van de prothese.

Hoe werkt een prothese?

Spierbewegingen wekken elektriciteit op. Met gecontroleerde bewegingen stuurt u dank zij die elektriciteit bepaalde onderdelen van de prothese aan. U kunt dan bijvoorbeeld de hand laten grijpen of draaien. Deze prothesen wegen meer en vereisen voldoende spierfunctie.

Hoeveel mensen hebben een beenprothese?

Per jaar ondergaan ongeveer 3200 mensen in Nederland een beenamputatie. De meesten van hen zijn dan 65 jaar of ouder. De amputatie is vaak een gevolg van bloedcirculatiestoringen en/of een gevolg van diabetes. Van de ouderen begint bijna de helft aan een prothese.

Wat is een liner en wat is een Stompsok?

De liner is van materiaal gemaakt dat ‘hecht’ aan de huid. Wanneer u een stompsok onder de liner draagt, is de verbinding van de liner met uw stomp verbroken. Hierdoor kunt u uw prothese verliezen.

Wat is een liner?

Een liner is een hoes die voor het grootste deel bestaat uit siliconen, poly-urethaan of gel. De liner functioneert als tussenlaag tussen de huid en de binnenwand van de koker. De hoes wordt over de stomp afgerold en de liner zorgt voor een verbinding tussen de stomp en de prothese.

Hoe gaat het als je een kunstgebit krijgt?

De voorbereiding naar een kunstgebit Bij een volledig kunstgebit worden overgebleven tanden en kiezen getrokken. Nog voordat dit gebeurt zal de tandarts een afdruk van het gebit maken. Hiermee bepaalt de tandarts of tandprothecius de vorm, beet maar ook de kleur van het kunstgebit.

Hoeveel mensen met 1 been in Nederland?

Per jaar krijgen meer dan 3.000 mensen in Nederland een beenamputatie. Armamputaties zijn meestal het gevolg van een (arbeids)ongeval en komen veel minder voor.

Hoe lang duurt een beenamputatie?

De amputatie van een onderbeen De operatie vindt plaats onder volledige narcose en duurt ongeveer 1 uur. Na de amputatie vouwt de chirurg de huid rond de wond dicht. Om de wond komt gips of hij wordt gezwachteld. Zo ontstaat een stevige stomp die goed in een prothese past.