Inhoudsopgave
Wanneer krijgt u een medicijn bij hyperthyreoïdie?
Medicijnen bij hyperthyreoïdie Eerst krijgt u een medicijn (meestal thiamazol) waardoor de werking van de schildklier helemaal stopt. Als u erg veel klachten heeft van de hyperthyreoïdie, dan krijgt u de eerste zes weken ook een bètablokker (bijvoorbeeld metoprolol).
Wat is hyperthyreoïdie?
Hyperthyreoïdie betekent dat je schildklier te snel werkt en te veel schildklierhormoon aanmaakt. De meest voorkomende oorzaak ervan is de ziekte van Graves-Basedow. In dat geval maak je antistoffen aan tegen je eigen schildklier. Het is een ziekte die vaak hevige symptomen veroorzaakt en meestal voorkomt bij vrouwen tussen 30 en 40 jaar.
Wat is een subklinische hypothyreoïdie?
Waar een subklinische hypothyreoïdie niet altijd klachten geeft, zullen vrijwel alle patiënten met een klinische hypothyreoïdie klachten ervaren. Behandeldoel. Doel van de behandeling is voornamelijk het verminderen van de klachten en het instellen van de patiënt op normaalwaarden van zowel TSH als vrij T4. Uitgangspunten
Bij hyperthyreoïdie is sprake van een hyperactieve schildklier, die teveel schildklierhormoon produceert. Hierdoor ontstaat een thyreotoxicose. De meest voorkomende oorzaken van hyperthyreoïdie zijn de ziekte van Graves (bij ca. 70%) en een (toxisch) (multi)nodulair struma (bij ca. 10 – 15%). Overige voorkomende oorzaken zijn:
Waarom komt hypothyreoïdie vaker voor bij vrouwen dan bij mannen?
Hypothyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De schildklier De. Het TSH zorgt ervoor dat uw schildklier schildklierhormoon aanmaakt en afgeeft. Als er voldoende schildklierhormoon vrijkomt, gaat er een signaal naar de hypofyse dat er voldoende is en maakt de hypofyse minder TSH aan. Daarmee is de cirkel rond.
Wat is hypothyreoïdie?
Hypothyreoïdie is een aandoening van de schildklier, waarbij een tekort bestaat aan thyroxine (T4) en het biologisch actieve tri-jodothyronine (T3). Hypothyreoïdie komt vijf keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. In 90–95% van de gevallen wordt een hypothyreoïdie veroorzaakt door thyreoïditis van Hashimoto.
Wat heeft metoprolol bijwerkingen?
Zoals helaas met de meeste medicijnen het geval is, heeft ook Metoprolol bijwerkingen. 10% tot 30% van de metoprolol gebruikers krijgt te maken met vermoeidheid, wat een behoorlijk hoog percentage is. Andere veel gehoorde klachten hebben betrekking op de maag en darmen. Zo maken mensen melding van misselijkheid, obstipatie, diarree en overgeven.
Wat is de normale dosis metoprolol?
Een normale dosis metoprolol is 100 tot 200 mg per dag met een maximum van 400 mg per dag. In de praktijk zullen hogere dosissen zelden tot een groter therapeutisch effect leiden en daarom (meestal) geen nut hebben. De dosering is in hoge mate afhankelijk van de aandoening waar het middel voor voorgeschreven wordt.