Wat is een kattenleukemie virus?

Wat is een kattenleukemie virus?

FeLV (Feline Leukemie Virus) of kattenleukemie is een ernstige virusziekte met dodelijke afloop, veroorzaakt door een retrovirus. Het virus produceert een enzym waardoor kopieën van het virus DNA in de besmette cellen van de kat terecht komt. Hierdoor wordt uiteindelijk het immuunsysteem van de kat ernstig aangetast en zijn de katten vatbaarder

Wanneer overlijden katten met Kattenziekte?

Kittens die in de baarmoeder besmet worden met kattenziekte, overlijden meestal vóór of kort ná de geboorte. Als ze wel levend geboren worden, dan hebben ze meestal onderontwikkelde kleine hersenen of een waterhoofd. Een kat met kattenziekte heeft in het begin wat algemene verschijnselen: sloomheid, hoge koorts en braken.

Kan Kattenziekte voorkomen worden door vaccinatie?

Kattenziekte kan voorkomen worden door middel van vaccinatie. Als de moeder goed gevaccineerd is, kunnen de kittens in de baarmoeder niet ziek worden. Vervolgens krijgen ze de antistoffen via de moedermelk binnen. Deze zogenaamde maternale antilichamen verliezen echter snel hun werkzaamheid.

Wat is de oorzaak van de bloedarmoede?

Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizelig, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig. Met bloedonderzoek kan de huisarts kijken waar de bloedarmoede door komt.

Wat is hemoglobine bij bloedarmoede?

Hemoglobine brengt zuurstof van uw longen naar alle cellen van het lichaam. Minder zuurstof in het lichaam zorgt voor de klachten bij bloedarmoede. Met bloedonderzoek kan het Hb gemeten worden: Mannen hebben bloedarmoede als het Hb lager is dan 8,5 mmol/l. Vrouwen hebben bloedarmoede als het Hb lager is dan 7,5 mmol/l.

Wat is de gewichtstoename van een kitten?

Een kitten van 10 weken hoort ongeveer 1100 gram te wegen. Een kitten van 20 weken ongeveer 2200 gram. Na 20 weken begint de snelheid van gewichtstoename duidelijk af te nemen. Hoewel een kitten met 12 maanden qua lengte volgroeid is, wordt hij qua gewicht nog duidelijk zwaarder.

Wanneer worden kittens geboren?

6 maanden tot 1 jaar leeftijd. de neonatale fase: 0 – 14 dagen leeftijd. Kittens worden geboren na een draagtijd van gemiddeld 63 dagen. Een kitten kan bij de geboorte niet horen en niet zien. Het is volledig afhankelijk van de moeder. Informatie over dracht en geboorte.

Wat is De draagtijd van een kitten?

14 weken tot 6 maanden leeftijd. 6 maanden tot 1 jaar leeftijd. de neonatale fase: 0 – 14 dagen leeftijd. Kittens worden geboren na een draagtijd van gemiddeld 63 dagen. Een kitten kan bij de geboorte niet horen en niet zien. Het is volledig afhankelijk van de moeder. Informatie over dracht en geboorte.

Wat kan een kat dement hebben?

Het afwijkende gedrag wordt dan echter veroorzaakt door een te snel werkende schildklier (vooral bij agressief gedrag) of nierfalen, en niet door dementie. Ook kan een kat dement lijken door neurologische verschijnselen. Zo kan een verhoogde bloeddruk leiden tot depressief of minder alert gedrag en het doelloos rondlopen van de kat.

Hoe reageert kattenlichaam op zuurstof?

Door deze afzetting worden de bloedvaten smaller en krijgen de achterste gedeelten van de hersenen last van zuurstoftekort. Het kattenlichaam reageert hierop door de bloedvaten ver open te zetten zodat er weer zuurstofrijk bloed in de bloedvaten kan stromen.