Inhoudsopgave
Wat is een media verslaving?
Wat is een sociale media verslaving? Verslaving aan social media houdt in dat je continu de drang voelt om je accounts te checken. Je besteedt uren per dag aan het gebruik ervan en bent bang om iets te missen. Je bent obsessief bezig om alles te volgen en je leven speelt zich vrijwel alleen via je smartphone af.
Wanneer je veel op social media zit, gaan je hersenen anders werken. Je hersenen worden bij het zien van alle foto’s, statusupdates en filmpjes in korte tijd blootgesteld aan heel veel informatie die snel voorbij flitst. De hersenen krijgen dus heel veel informatie te verwerken en dat is best pittig.
Is social media verslaving?
Een social media verslaving is een vorm van internetverslaving, maar gaat specifiek om het overmatig gebruik van sociale platformen zoals Facebook, Instagram, Snapchat of Whatsapp. Het blijkt dat bijna 29% van de jongvolwassenen zich als verslaafd ziet. Bij volwassenen ouder dan 24 jaar is dit 10% (CBS).
Zo kick je af van je verslaving aan sociale media
- Drastisch. De meest drastische maatregel die je kunt nemen, is natuurlijk je smartphone naar buiten gooien en vervangen door een standaard telefoon.
- Zet meldingen af van apps.
- Verwijder apps.
- Vertel je omgeving dat je afkickt.
- Vaste momenten.
- Schakel de hulp in van apps.
Wat is de meest voorkomende verslaving onder jongeren?
Internetverslaving is de meest voorkomende verslaving onder jongeren. Onder internetverslaving vallen verschillende soorten verslavingen, zoals gameverslaving, social media verslaving, chatverslaving en pornoverslaving. Iedereen gebruikt internet.
Hoe kan je minder op social media zitten?
7 gewoontes voor minder tijd op social media
- Creƫer meer bewustzijn. Belangrijk: wees je bewust van hoeveel tijd je spendeert op sociale media.
- Zet alles op stil.
- Stel tijden voor jezelf in.
- Leg je telefoon in een andere kamer.
- Telefoon niet naast je bed.
- Niet aan tafel.
- Meer persoonlijk contact.
We moeten al zoveel, je moet geen hippe foto’s op Instagram posten en je moet al zeker niet uren scrollen op je scherm en je vergelijken met magere, ubergezonde en ‘gelukkige’ mensen. Blijf dicht bij jezelf, wees mild voor jezelf en wees lief voor jezelf en mij lukt het beter zonder sociale media.