Hoe werkt een zonnestelsel?

Hoe werkt een zonnestelsel?

Binnen het zonnestelsel draaien de planeten en andere hemellichamen allemaal in heliocentrische banen rondom de Zon. De tijd waarin onze planeet, de Aarde, één omwenteling aflegt rondom de Zon noemen we een ‘jaar’ of ‘siderisch jaar’. In het geval van de Aarde duurt een siderisch jaar 365,256 dagen.

Wat hoort er bij ons zonnestelsel?

Ons zonnestelsel bestaat uit de zon en alle kleinere voorwerpen die om de zon heen draaien. Naast de zon, zijn de grootste voorwerpen in het zonnestelsel de acht belangrijkste planeten. Het dichtstbij de zon staan vier vrij kleine, rotsachtige planeten: Mercurius, Venus, de aarde en Mars.

Waaruit bestaat een planetenstelsel?

Een planetenstelsel (zeldzamer zonnestelsel, foutief planetair systeem) is een verzameling van hemellichamen met minstens twee planeten die door de zwaartekracht van een centrale (al dan niet meervoudige) ster bijeen wordt gehouden.

Hoe ziet het zonnestelsel?

Eén van hen is onze eigen zon: een gigantische bol van hete gassen. Om de zon draaien acht planeten. De eerste vier planeten vanaf de zon Mercurius, Venus, Aarde en Mars zijn klein en rotsachtig. De volgende vier planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zijn hele grote planeten en die bestaan alleen uit gas.

Hoe groot is de zon?

Hoe groot is de zon? Diameter zon De zon heeft een diameter van 1.392.500 kilometer, hetgeen 109 maal de middellijn van de aarde is. Het gewicht is 333.000 keer zoveel als de aarde. De inhoud van de zon is zo groot dat er 1.300.000 aardbollen in opgenomen zouden kunnen worden.

Wat is de kleinste planeet in ons zonnestelsel?

Mercurius is de kleinste planeet. Hij staat ook het dichtste bij de zon en dus bevindt hij zich vanaf de aarde gezien altijd in de buurt van de zon. In de volgende kopjes volgt meer uitleg over bepaalde planeten, wat hun kernmerken zijn en wat hun functie is in ons zonnestelsel.

Wat zijn de planeten van het zonnestelsel?

Planeten. Het zonnestelsel heeft acht planeten: Mercurius; Venus; Aarde; Mars; Jupiter; Saturnus; Uranus; Neptunus; Pluto was eerst ook een echte planeet, maar werd in 2006 uitgeroepen tot dwergplaneet.. De planeet waar wij zelf op leven is de Aarde.

Wat is de diameter van de zon?

Diameter zon De zon heeft een diameter van 1.392.500 kilometer, hetgeen 109 maal de middellijn van de aarde is. Het gewicht is 333.000 keer zoveel als de aarde. De inhoud van de zon is zo groot dat er 1.300.000 aardbollen in opgenomen zouden kunnen worden. Waaruit bestaat de zon? Gassen De zon is een gigantische bol onvoorstelbaar hete gassen.