Wat betekent zuurkool?
Zuurkool is gesneden witte kool die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën geconserveerd is. Zuurkool smaakt hierdoor zuur. In Vlaanderen wordt frequent de term ‘chou Croute’ gebruikt, naar de Franse verbastering van de originele middelduitse term ‘sūrkrūt’ (modern Duits: Sauerkraut).
Is zuurkool seizoensgebonden?
Zuurkool is het hele jaar verkrijgbaar.
Wat is de oorsprong van zuurkool?
Het verhaal gaat dat de Tartaren, een Mongools nomadenvolk, zuurkool hebben ontdekt. Ze vonden de hele witte kool lastig meenemen op reis. Ze sneden de witte kool fijn zodat ze het makkelijker konden meenemen in hun zadeltassen. Na een paar weken bleek dat de kool aangenaam zuur van smaak was.
Wat is het verschil tussen zuurkool en Wijnzuurkool?
De gewone en de wijnzuurkool. In principe hetzelfde product, maar tijdens het garingsproces wordt wijn gegoten bij de wijnzuurkool. Deze wijn zorgt er verder niet voor dat er een alcoholsmaak aan zit, maar het smaakt enigszins lichtjes naar witte wijn.
Wat is er goed aan zuurkool?
Zuurkool is eigenlijk wittekool. Er worden melkzuurbacteriën aan de wittekool toegevoegd, waardoor deze zuurder wordt. Vandaar de naam zuurkool.
Kun je zuurkool over de datum eten?
Je kunt het beste vaststellen of Zuurkool niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Zuurkool beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Waar komt choucroute vandaan?
In de tijd van de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook werd bij bootreizen zuurkool meegenomen, om scheurbuik te voorkomen. Dat was in de 18e eeuw. Pas tegen het eind van de 18e eeuw raakte zuurkool in Nederland ingeburgerd. In de Elzas is zuurkool, de choucroute, een specialiteit.
Wie heeft zuurkool uitgevonden?
Volgens de rijke historie van zuurkool zijn het de Tartaren (een Mongools ruitervolk) geweest, die zuurkool ontdekt hebben. De Mongolen vonden het maar lastig om de witte kool mee te slepen op hun tochten. Daarom werd de witte kool fijn gesneden zodat het beter te vervoeren was in hun zadeltassen.
Hoe gezond is Wijnzuurkool?
De kruidenzuurkool heeft 1 gram eiwit, maar is voor de rest hetzelfde. De wijnzuurkool daarentegen heeft een geheel andere samenstelling. Het beschikt over meer voedingsvezel, maar daarnaast ook over meer suikers en vet. Als je uit de bovenstaande keuzes zou moeten kiezen dan is de kruidenzuurkool het gezondst.