Inhoudsopgave
Hoe voorkom je dat voedsel bederft?
Bederf is te verhinderen of uit te stellen door:
- besmetting te voorkomen.
- micro-organismen tijdens de bereiding onschadelijk te maken.
- het product groeiremmende eigenschappen te geven.
- het voedsel goed te verpakken, en.
- het koel te bewaren en/of zo snel mogelijk op te eten.
- een lage wateractiviteit.
Wat is enzymatisch bederf?
Bederf door enzymen wordt biochemisch of enzymatisch bederf genoemd. Direct nadat een plant of vrucht is geoogst of een dier is gedood, veroorzaken enzymen die daar van nature inzitten veel veranderingen.
Hoe bewaar je voedsel in de koelkast?
Zet je koelkast op 4 ºC. Houd zoveel mogelijk dezelfde indeling aan, zodat je altijd weet waar je iets terug kunt vinden. Zet producten die het snelst op moeten vooraan. Bewaar producten zoveel mogelijk in de originele verpakking.
Hoe kan je het beste voedsel bewaren?
Richt je koelkast op de juiste manier in
- Zet eten met de kortste houdbaarheid vooraan.
- Zet vlees en vis onder in de koelkast.
- Bewaar groenten in de groentelade.
- Bewaar maaltijden en bederfbare producten zoals vers vlees, verse vis, groenten en zuivelproducten altijd afgedekt in de koelkast.
Wat is biochemisch bederf?
Dit is het proces waarbij micro-organismen, bacteriën, schimmels en gisten, de productkwaliteit negatief beinvloeden. Dit is veruit de meest voorkomende, en ook de meest gevaarlijke vorm van bederf.
Hoe ontdooi je voedsel in de koelkast?
Ontdooi voedsel in de koelkast of magnetron. Laat voedsel zoals vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het vlees afgedekt op een bord of in een schaal in de koelkast. Zo voorkom je de uitgroei van ziekmakende bacteriën. Kleinere stukken vlees kun je ook ontdooien in de magnetron met de ontdooistand.
Hoe te bewaren producten in de koelkast?
Zorg dat de koelkast op 4 °C staat en de vriezer op -18 °C. Zorg dat producten goed verpakt zijn om kruisbesmetting te voorkomen. Er zijn 3 mogelijke manieren om producten te bewaren: buiten de koelkast (koel of ongekoeld), in de koelkast (gekoeld) en in de vriezer (diepgevroren). Als producten geopend zijn, hangt het van het product af
Wat is de houdbaarheid van een koelkast?
Let op de houdbaarheidsdatum en de bewaaradviezen. Zorg dat de koelkast op 4 °C staat en de vriezer op -18 °C. Zorg dat producten goed verpakt zijn om kruisbesmetting te voorkomen. Er zijn 3 mogelijke manieren om producten te bewaren: buiten de koelkast (koel of ongekoeld), in de koelkast (gekoeld) en in de vriezer (diepgevroren).
Welke groente kun je buiten de koelkast bewaren?
Verse groente is over het algemeen een aantal dagen houdbaar. Vruchtgroenten kun je beter buiten de koelkast bewaren, omdat ze in de koelkast juist eerder bederven. Denk aan courgettes, aubergine, tomaat, paprika, avocado en komkommer. Tomaten en avocado’s komen buiten de koelkast ook beter op smaak.