Hoe ruiken aardbeien?
Aardbeien ruiken zoals ze zouden moeten smaken. Ruiken ze naar niks, dan smaken ze waarschijnlijk ook zo. Ruiken ze zoet en heerlijk, dan zeggen wij: ga ervoor! Aardbei in salade, of anders: in deze pittige salsa?
Hebben aardbeien een geur?
Dan de reuk: een verse aardbei heeft een zoete, subtiele geur. Een geur, die je herkent uit duizenden. Als hij naar bloemkool zou ruiken, zou je hem waarschijnlijk niet opeten. En dan de smaak, een combinatie van zoet met lichtzuur.
Hoe proef je?
Proeven doen we via de smaakpapillen, die zich op de bovenkant van de tong bevinden. Op de tong vang je een smaak op: we kennen de basissmaken zoet, zout, bitter, zuur en hartig (umami). In de mondholte worden de temperatuur en de structuur van wat je eet of drinkt opgemerkt.
Hoe herken je rijp fruit?
Met deze tips weet jij voortaan precies wanneer je fruit rijp en op z’n allerlekkerst is. Rijp: wanneer ze slechts een paar bruine vlekjes hebben, net zoals bananen. Ook moeten ze een zachte en zoete geur hebben. Rijp: wanneer de huid zachtjes terugveert, maar ze mogen niet te zacht aanvoelen.
Waar worden smaakstoffen van gemaakt?
Geur- en smaakstoffen kunnen van natuurlijke stoffen zijn gemaakt, zoals van planten en bessen. Maar ze kunnen ook van synthetische stoffen gemaakt worden, deze komen niet voor in de natuur, maar zijn in een laboratorium bedacht.
Waarmee proef je smaak?
Op onze tong zitten namelijk smaakpapillen waarmee we proeven. We kunnen vijf verschillende basissmaken herkennen: zout, zoet, zuur, bitter en umami. Onze tong bezit ook tastzintuigen waarmee we ons voedsel voelen. We kunnen voelen wat de textuur is: korrelig of glad, zacht of hard, draderig of slijmerig.
Hoe beschrijf je een geur?
Hoe een geur echt ruikt, laat zich niet omschrijven. Beelden kun je vastleggen of omschrijven in kleur en vorm, geluid is te meten in decibellen en smaak kunnen we definiƫren met zoet, zout, bitter of zuur. Maar een parfum echt beschrijven, lukt niet. Ook omdat iedereen een geur anders ervaart.