Wie heeft de Schietspoel uitgevonden?

Wie heeft de Schietspoel uitgevonden?

John KaySchietspoel / UitvinderJohn Kay was een Britse uitvinder, die in 1733 de schietspoel uitvond, waarmee de mechanisatie van het weven in de textielindustrie een belangrijke impuls kreeg, en hiermee de Industriële Revolutie. Wikipedia

Wat was het nadeel van de Schietspoel?

Het werken met de schietspoel vereiste echter veel minder vaardigheid dan de werpspoel, en het werken ermee kon al na enkele weken beginnen, terwijl een wever wel twee jaar nodig had om volleerd met de werpspoel om te kunnen gaan.

Wat doet de Flying Shuttle?

The Flying Shuttle Barendrecht (TFS) is een badmintonvereniging die haar leden faciliteiten biedt om de badmintonsport uit te oefenen en de mogelijkheid om zich te ontwikkelen binnen deze sport. TFS is zowel een recreatieve als competitieve vereniging waar sportiviteit hand in hand gaat met gezelligheid en sfeer.

Waar dient de Schietspoel voor?

“(industrie)” een draaibare klos in een schuitje die bij het weven door het vak van de ketting geworpen wordt om het inslaggaren aan te brengen.

Hoe werkt een weefmachine?

Bij een weefgetouw wordt van de schering- of kettingdraden een deel omhoog en een deel omlaag bewogen, om ruimte te maken voor het inleggen van de inslag. De opening, die tussen de beide groepen kettingdraden ontstaat, heet de ‘sprong’.

Wat was er vernieuwend aan de Schietspoel en hoe werkte het?

De overdwarse draden, die de inslag heten, werden door een vernuftig stelsel van heen en weer schuivende spoelen en op en neer gaande pennen tussendoor gevlochten. Men sprak hierbij van schering en inslag. Aanvankelijk moest de wever de spoel of klos telkens rechts en links met de hand vatten en voortdrijven.

Wat maakt een weefmachine?

Een weefgetouw is een toestel voor het weven van een weefsel. En weven is één manier waarop we een stuk textiel kunnen maken: dit kan ook gebeuren door te breien, te haken, te kantklossen. De kettingdraden zijn de draden die op het weefgetouw, evenwijdig met elkaar, worden opgespannen.

Hoe werkt een mechanisch weefgetouw?

Rond 1850 werkt een mechanisch weefgetouw, aangedreven door waterkracht of een stoommachine, al dubbel zo snel als een handwever. Ze halen meer dan 150 slagen per minuut en dit zonder ophouden. Dit type getouw, heeft twee schachten en kan maar een bepekt aantal, patronenweven.

Hoe maak je een weefraam?

Als eerst heb je veel draden van dezelfde lengte nodig. Wikkel de draad een aantal keer om een prentenboek, broodplank of fotolijst. Knip beide kanten los en je hebt veel draden van dezelfde lengte. Neem ongeveer 4 draden wikkel de draden buitenom naar binnen om 2 kettingdraden van je weefraam (zie foto).

Hoe oud is weven?

Weven is een oude techniek. In Nederland zijn er resten van geweven kleding gevonden bij de opgraving van een veenlijk, ‘het meisje van Yde’, dat ca. 2000 jaar geleden leefde. Vroeger werd in de wintermaanden op boerderijen met de wol van de eigen schapen geweven.

Wat is een schacht weefgetouw?

Met 4 schachten op een weefgetouw kan je de kettingdraden in een andere volgorde doorhalen, kan je de schachten in een andere volgorde bewegen tijdens het weven. In combinatie met gekleurde draden in ketting en/of in inslag zijn er zeer vele mogelijke weefbindingen en weefpatronen te maken.