Wat wordt bedoeld met planschade?

Wat wordt bedoeld met planschade?

Planschade ontstaat als een huis of een stuk grond minder waard wordt door een bestemmingsplan. Bijvoorbeeld als een gemeente vlakbij een woonwijk een snelweg laat aanleggen. U kunt schadevergoeding aanvragen bij uw gemeente.

Wie betaalt de planschade?

Volgens de rechter is het toegestaan dat de gemeente de kosten die voor haar verbonden zijn aan de uitoefening van de planologische taken en bevoegdheden, bij de belanghebbende burger in rekening brengt; in dit geval dus de aanvrager van de bestemmingsplanherziening.

Wat is planschadevergoeding?

Voor de planschade die u heeft geleden, kunt u een vergoeding krijgen. Dit wordt een planschadevergoeding genoemd. U krijgt nooit uw volledige schade vergoed. Bij een planschadevergoeding heeft u namelijk altijd een eigen risico van 2% tot 5% van de waarde van uw woning.

Hoe kan ik planschade aanvragen?

Je vraagt planschadevergoeding aan bij het college van Burgemeester en Wethouders van je gemeente. Dit moet schriftelijk. Gemeenten hebben hiervoor vaak een standaardformulier beschikbaar waar je gebruik van kunt maken. Leg in je brief duidelijk uit waarom je vindt dat je planschade hebt geleden.

Hoe bepaal ik de hoogte van planschade?

In de wet is geregeld dat planschade niet volledig wordt vergoed, het gaat om een tegemoetkoming in de schade. De wet bepaalt dat een schade van minimaal 2% van de waarde van uw onroerend goed voor uw eigen rekening dient te komen. Dit wordt ‘normaal maatschappelijk risico’ genoemd.

Waarom planschadeovereenkomst?

Wat houdt de planschadeverhaalsovereenkomst in? Kort gezegd is in de planschadeverhaalsovereenkomst geregeld dat als er planschade wordt geclaimd vanwege het meewerken aan de afwijking van het bestemmingsplan, de vergunninghouder, u dus, de toegewezen planschade moet terugbetalen aan de gemeente.

Wat is indirecte planschade?

Indirecte planschade heeft betrekking op schade die een eigenaar van een perceel lijdt doordat een bestemmingsplan ongunstige waardedrukkende ontwikkelingen in de naaste omgeving mogelijk maakt.

Hoe werkt nadeelcompensatie?

Nadeelcompensatie is een vergoeding voor onevenredige schade als gevolg van rechtmatig overheidsoptreden. Voorbeelden hiervan zijn: Het tijdelijk of definitief afsluiten van een weg.