Wat is het doel van een dossier?

Wat is het doel van een dossier?

“Het dossier is een op een cliënt of cliëntsysteem betrekking hebbende verzameling van alle gegevens, die de psycholoog in zijn beroepsmatig handelen heeft verkregen en die deze bewaart vanwege hun relevantie voor de kwaliteit en continuïteit van de professionele relatie” (artikel 1.14).

Hoe werkt een medisch dossier?

In een medisch dossier staan de gegevens over uw gezondheid, zoals de diagnose en de medicijnen die u slikt. Uw zorgverlener houdt het medisch dossier bij. Zo’n zorgverlener is bijvoorbeeld uw arts, uw apotheker of uw fysiotherapeut. Als meerdere zorgverleners u behandelen, zijn er meerdere dossiers.

Wat is een dossiervorming?

dossiervorming = de dossiervorming zelfst. naamw. (v.) Uitspraak: [dɔ`ʃevɔrmɪŋ, dɔ`sirvɔrmɪŋ] het vastleggen van alle informatie over hetzelfde onderwerp Voorbeeld: `dossiervorming is belangrijk als je later …

Hoe bouw je een goed dossier op?

Hoe bouw je een goed ontslagdossier op?

  1. Maak het personeelsdossier op orde.
  2. Informeer je werknemer tijdig.
  3. Een dossier opbouwen kost tijd.
  4. Zorg voor concrete en objectieve bewijslast.
  5. Voeg klachten van derden toe.
  6. Neem een verbeterplan op in het ontslagdossier.
  7. Vraag je werknemer alle verslagen te ondertekenen.

Wat is een medisch dossier?

Medisch dossier. Zorgverleners, zoals huisartsen, tandartsen en specialisten, leggen de medische gegevens van hun patiënten vast in een medisch dossier. De rechten van patiënten en plichten van zorgverleners daarbij zijn wettelijk vastgelegd. Dossierplicht.

Hoe kun je een medisch dossier inzien?

Je hebt recht om je medisch dossier in te zien of op te vragen als je dat wil. Vaak kun je het dossier bekijken via het patiëntenportaal van de zorgverlener. Of je ontvangt een (digitale) kopie van je medisch dossier. Per 1 juli 2020 geldt de wet dat iedereen zijn dossier kosteloos digitaal mag inzien.

Wanneer moet u een medisch dossier bijhouden?

Op grond van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) zijn zorgverleners verplicht een medisch dossier bij te houden. Beveiliging. Ja, dat kan als uw kind jonger is dan 16 jaar. U heeft dan op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) het recht om correctie te vragen. Kind 16 jaar of ouder .

Hoe lang moet uw medisch dossier worden bewaard?

Uw medisch dossier moet langer worden bewaard dan 20 jaar als: 1 er een andere wettelijke bewaartermijn is; 2 dit noodzakelijk is voor goede hulpverlening; 3 de gegevens van groot belang zijn voor iemand anders.

Wat valt er onder medische gegevens?

In een medisch dossier staan jouw medische gegevens zoals onderzoeksuitslagen, röntgenfoto’s, verwijsbrieven, de medicijnen die jij slikt en jouw aandoening. De zorgverlener is verplicht om deze gegevens bij te houden. Zo ontstaat er een beeld van jouw gezondheidssituatie.

Wie heeft er toegang tot het zorgdossier?

De groep van mensen die inzage in dat dossier mogen hebben, is: de patiënt zelf, de vertegenwoordiger bij een wilsonbekwame patiënt, de behandelend arts en het behandelteam van de betrokken patiënt voor zover zij die inzage nodig hebben voor hun deel van de behandeling of verpleging.

Wat zijn de voordelen van een medisch dossier?

In jouw ‘Globaal Medisch dossier’ houdt je huisarts alle gegevens bij over je gezondheid. Je medische voorgeschiedenis, geneesmiddelengebruik, gevolgde behandelingen, verslagen van andere zorgverleners,… Op die manier heeft de huisarts een totaalbeeld van je gezondheid wat positief is voor kwaliteit van de zorg.

Wat heeft u recht op inzage in uw medische dossier?

Ja. U heeft recht op inzage in uw gegevens in uw medisch dossier, zoals röntgenfoto’s, diagnoses en operatieverslagen. U heeft ook recht op inzage in de logging-gegevens van uw medische dossier. Uit die gegevens blijkt wie er in uw medische dossier hebben gekeken. Er kunnen uitzonderingen zijn op het recht op inzage.