Inhoudsopgave
Hoe ziet het inkoopproces eruit?
De zes stappen van het inkoopproces Selecteren van de leveranciers. Onderhandelen en contracteren. Bestellen. Bewaken van de juiste levering.
Hoe zet je een inkoopplan op?
Met welke stappen maak je een inkoopplan?
- Huidige stand van zaken en de groei.
- Analyse verkoopgegevens.
- Financiële prognose: schatting gaan maken wat de omzet is voor het komende jaar.
- Welke nieuwe producten ga je toevoegen?
- Hoeveel koop je in als je het juiste product hebt?
- Waar ga je afscheid van nemen?
Wat moet er in een inkoopbeleid?
Inkoopbeleid / aanbestedingsbeleid Het zijn de algemene uitgangspunten voor de inkoop die door de organisatie worden vastgesteld, en die door de medewerkers in alle beslissingen met betrekking tot het inkoopproces moeten worden meegenomen. Het beschrijft hoe uw organisatie doelmatig en rechtmatig wil inkopen.
Wat moet er in een inkoopplan staan?
Een inkoopplan of inkoopactieplan is een verzameling strategische acties en concrete activiteiten die gericht zijn op het realiseren van de inkoopdoelen. Het plan is een nadere uitwerking van de inkoopstrategie. Inkoopactieplannen zijn op de korte termijn gericht (een à twee jaar) en concreet en specifiek van inhoud.
Waarom een inkoopplan?
Met het inkoopplan is voor iedereen in het project duidelijk op welke wijze de markt zal worden benaderd en wat daar voor nodig is. Ook kan er geruime tijd zitten tussen het opstellen van de contracteringsstrategie en het maken van de contract- en aanbestedingsstukken.
Waarom een inkoopbeleid?
Inkoopbeleid is een integraal deel van de organisatiestrategie. Inkoop moet zorgen voor het verminderen van de strategische kwetsbaarheid als een levering of leverancier uitvalt. Inkoop moet (via de leveranciers) bijdragen aan innovatie en het realiseren van de organisatiedoelstellingen.