Wat zijn hubkes?
Hubertusbrood (in West-Brabants dialect: hubke) is de naam voor brood dat op Hubertusdag door een priester van de Rooms-Katholieke Kerk gewijd werd. Het eten ervan is een traditioneel religieus gebruik in het westelijk deel van Noord-Brabant en een deel van België.
Wat is een Hupkes?
Hupkes, beste niet-katholieke lezers, zijn mini-broodjes met anijspitjes en eventueel rozijnen. Ze worden elk jaar maar één keer gebakken: op de naamdag van St. Hubertus, 3 november. Vóór de kleine, kokette kadetjes worden opgegeten, dienen ze eigenlijk eerst gewijd te worden door een priester.
Is brood van bacterien gemaakt?
Bacteriën en schimmels worden ook gebruikt om eten en drinken van te maken, bijvoorbeeld gist. Bakkers voegen gist aan brooddeeg toe. Als ze het deeg een tijdje warm laten rusten, gebruikt de gist het meel als voedsel. Daardoor wordt het brood lekker luchtig.
Is brood een bacterie?
De broodziekte is een besmetting van het brood met het micro-organisme Bacillus subtilis, ook wel de leng-bacterie genoemd.
Waarom hubkes?
Typisch Brabants Of hubkes je nu beschermen tegen hondsdolheid of niet, het gaat Van den Bogaert vooral om de traditie. ,,Er zijn mensen die dertig hubkes komen halen en ze rondbrengen bij de hele familie. Er gaat voor veel mensen geen jaar voorbij zonder er eentje te eten.
Wat betekent Hubertus?
Hubertus is afgeleid van Hubrecht. Hubrecht is een tweestammige Germaanse naam die gevormd is uit ‘hug’, dat ‘geest, verstand’ betekent en ‘bert’ of ‘brecht’, dat staat voor ‘stralend, glanzend’. De naam betekent dus ‘stralende geest’.
Hoe eet je hubkes?
Iedere koe en ieder varken moest een stukje van het brood naar binnen krijgen. Daar komt het huidige gebruik vandaan om ter ere van Hubertus broodjes, ofwel Hubkes, te eten. Hubkes zijn witte bolletjes of krentenbolletjes met een kruis in het midden. De broodjes worden meestal door de plaatselijke pastoor gezegend.
Waarom Hubkesdag?
BREDA – Vroeger namen jagers op 3 november hun jachthonden mee naar de kerk. Op die datum, de dag van hun patroonheilige Sint Hubertus, lieten zij hun dieren zegenen. Dit als preventie tegen hondsdolheid. Om zichzelf tegen de ziekte te beschermen, namen ze die dag een brood mee van huis om te laten zegenen.