Inhoudsopgave
Wat voor soort brandwonden zijn er?
Behandeling verschillende brandwonden
- Eerstegraads brandwond (rode droge plek)
- Oppervlakkige tweedegraads brandwond (rozerood, glanzend, met blaren)
- Blaren.
- Diepe tweedegraads brandwond (vlekkerig rozerood en witte plekken, blaren)
- Derdegraads brandwond (witgeel, bruin, zwart)
Welke gradaties brandwonden zijn er?
Brandwonden kunnen we onderverdelen in drie gradaties. Dit zijn eerste graads verbranding en tweede graads en derde graads brandwonden. Deze gradaties zeggen samen met het oppervlak iets over de ernst van de brandwond.
Wat is de meest voorkomende verbranding?
De eenvoudigste verbranding is die van gasvormige brandstoffen. Zowel de brandstof als de oxidator (doorgaans zuurstof in lucht) zijn dan gasvormig, zodat ze goed mengen en homogeen reageren. Goed bekend is aardgas als brandstof. De meest voorkomende reactie bij deze verbranding is: CH 4 + 2 O 2 → CO 2 + 2 H 2 O.
Wat is een verbrandingsmotor?
Verbrandingsmotor. In een verbrandingsmotor komt door verbranding van een brandstof warmte vrij die tijdens een kringproces door de motor wordt benut om arbeid te verrichten. De drukverhoging wordt veroorzaakt door temperatuurstijging en een toename van de hoeveelheid moleculen na de verbranding.
Wat is een verbranding met een vloeibare brandstof?
Ingewikkelder is de verbranding met een vloeibare brandstof. In de regel moet die brandstof eerst tot een gas of tot een nevel overgaan voordat verbranding kan optreden. Zo zal benzine of diesel verstoven worden in een verbrandingskamer. Ook stookolie zal verdampen door de hitte van de verbranding.
Wanneer ontstaat een eerstegraads verbranding?
Zo’n verbranding ontstaat wanneer je bijvoorbeeld te lang onbeschermd in de zon zit en kan veel pijn doen. Je kunt het vergelijken met een ontstekingsreactie. Een eerstegraads verbranding is niet gevaarlijk en meestal binnen 24 uur weer weg. Het is aan te raden de huid te koelen en in te smeren met een ongeparfumeerde bodylotion of aftersun.