Inhoudsopgave
Wie liggen er op de Grebbeberg?
Hier liggen alleen militairen begraven. Deze begraafplaats op de Grebbeberg is de laatste rustplaats van meer dan 400 Nederlandse militairen die in mei 1940 sneuvelden in de strijd om het zuidelijkste gedeelte van de Grebbelinie. Zij zijn begraven in de grond die zij met hun leven hebben verdedigd.
Hoeveel Nederlandse soldaten kwamen om in mei 1940?
Tijdens de mobilisatie van 1939 en in de Meidagen van 1940 waren 280.000 beroeps- en dienstplichtige militairen onder de wapenen. 6.000 van hen raakten gewond. En meer dan 2.300 kwamen om op het slagveld tussen 10 en 17 mei 1940, of zij overleden later aan hun verwondingen.
Hoeveel Duitse soldaten in Nederland?
Stampende laarzen, bruut geweld, razzia’s en deportaties, dat zijn de standaardbeelden die we al zestig jaar hebben van de 50.000 Duitse soldaten die Nederland bezet hielden.
Hoe loopt de Grebbelinie?
De Grebbelinie is van oorsprong een waterlinie die loopt van de Nederrijn bij de Grebbeberg, via Veenendaal en Amersfoort naar Spakenburg. De Grebbelinie heeft een rijke geschiedenis met haar actieve rol in de landsverdediging, waarbij de linie onder water werd gezet om de vijand te weren.
Hoe verliep de Duitse aanval op Nederland?
Het kleine Nederlandse leger werd volkomen onder de voet gelopen door de Wehrmacht en het moest zich na vijf dagen vechten, op 14 mei, overgeven na het Bombardement op Rotterdam. Zeeland capituleerde pas op 18 mei, na het Bombardement op Middelburg.
Hoeveel graven op de Grebbeberg?
Ereveld Grebbeberg is de laatste rustplaats voor meer dan 800 militairen en 1 burger die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Wat gebeurde er op 12 mei 1940?
Op deze derde oorlogsdag beginnen de slechte communicatie en coördinatie, samen met de soms chaotische bevelvoering (ook in hogere regionen), een wrange rode draad te worden aan Nederlandse kant.