Wat betekent een zegelring?

Wat betekent een zegelring?

Zegelringen worden reeds sinds de middeleeuwen gebruikt om brieven (of andere objecten) te markeren met een (persoonlijk) lakzegel. Een zegelring is een ring die voorzien is van een gravure in een zegelsteen. De gravure betreft meestal het familiewapen of monogram (initialen) van de familie van de drager.

Welke hand draag je zegelring?

In Nederland wordt een zegelring in de regel gedragen om de ringvinger van de linkerhand. Het is ook mogelijk de ring aan de pink van de linker- of rechterhand te dragen. De ring kan naar boven of naar beneden gedragen worden.

Waar is een zegelring van gemaakt?

Een zegelring is veelal gemaakt van zilver, goud, of witgoud. Er zijn diverse varianten goud, zoals 8, 14 of 18 karaats goud. Vanwege de sterkte en betaalbaarheid wordt meestal gewerkt met 925 (92,5%) zilver of 14 karaats goud, maar andere materialen zijn op verzoek ook mogelijk.

Kan een vrouw een zegelring dragen?

Dat wordt dan ook meestal in zijn geheel in de zegelring gegraveerd, uiteraard in spiegelbeeld om ermee te kunnen zegelen. Maar men kan ook volstaan met alleen het schild net als de zegelring voor vrouwen. Ongetrouwde vrouwen voeren in deze traditie een ruitvormig schild, gehuwde vrouwen daarentegen een ovaal schild.

Waar komt de zegelring vandaan?

Niets is minder waar. Al in de 13e eeuw gingen niet alleen edelen, maar ook steden, gilden en sommige belangrijke burgers een wapen gebruiken. In de eeuwen erna nam dit toe, omdat zegels en zegelringen veelvuldig praktisch werden gebruikt voor het verzegelen van brieven en documenten.

Hoeveel kost een familiewapen?

Geen familiewapen? Geen probleem: je kunt er zo eentje laten maken, à 250 euro. Nagtegaal heeft zich er in gespecialiseerd. ,,Je moet eerst uitzoeken of er al een wapen binnen je familie is.

Waarom een ring aan de pink?

De pink staat voor communicatie. Wie een ring aan deze vinger draagt, toont zijn/haar sociale karakter. Het zou ook je creativiteit stimuleren. Edelstenen die het best bij deze vinger passen zijn amber en citrien.

Kan een zegelring als trouwring?

ZEGELRING ALS TROUWRING Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een persoonlijke zegelring met het eigen familiewapen of misschien hebben jullie in de familie wel een initiaal die al eeuwen meegaat en van vader op zoon wordt overgedragen. Een mooie traditie dus om in stand te houden en dus dé perfecte trouwring voor jou!