Welke zoekstrategieen zijn er?

Welke zoekstrategieën zijn er?

Er zijn verschillende zoekmethodes. De bibliografische (met zoektermen zoeken in wetenschappelijke zoeksystemen) en de sneeuwbalmethode (uitgaan van iets wat u al hebt) zijn de belangrijkste. Hoe u deze methodes precies kunt inzetten hangt af van de mogelijkheden die het zoeksysteem biedt.

Welke tekens gebruik je om te zoeken met een samengestelde term?

Hoe kan ik zoeken?

  • Plus en min: zoeken met + (term moet aanwezig zijn) of – (term mag niet voorkomen).
  • Aanhalingstekens: zoeken met “ “, voor een precieze woordcombinatie (bijvoorbeeld “Partij voor Vrijheid en Vooruitgang”, “Victor de Laveleye” of “Theatergroep Vooruit”).

Hoe zoek je in een databank?

Je kan vrij zoeken in onze databank door één of meer zoektermen in te vullen in onze zoekmodule. Je klikt vervolgens op de knop “ZOEKEN”. Opgelet! De kranten in deze databank zijn doorzoekbaar gemaakt met behulp van OCR-technologie (optische tekenherkenning).

Hoe beschrijf je je zoekstrategie?

Schrijf op wat je hebt gedaan tijdens je zoektocht (bijv. hou een lijst bij met de zoektermen en databases die je hebt gebruikt). Gebruik meer dan één zoeksysteem. In vrijwel geen enkel vakgebied kun je voor het zoeken van artikelen toe met één zoekmachine.

Waarom zoekstrategie?

Met een zoekstrategie ga je systematisch te werk, waardoor je relevante informatie vindt. Door gericht te zoeken krijg je gerichte resultaten terug en ben je minder tijd kwijt met het lezen van irrelevant materiaal.

Hoe maak je een Zoekstring?

Eén ZOEKSTRING voor de hele vraag bestaat uit een combinatie met OR en AND van alle zoektermen, gescheiden of juist samen genomen met behulp van haakjes of aanhalingstekens of dergelijke, al naar gelang wenselijk. MAAR PAS OP: de afspraken hierover zijn niet uniform!

Waar kun je het sterretje voor gebruiken in je zoekterm?

Het jokerteken (sterretje) kan u helpen woorden te vinden wanneer u de volledige spelling niet weet. Het kan u ook helpen woorden te vinden die lijken op de zoekterm. Met de zoekterm nomina* worden er bijvoorbeeld stukken content gevonden waarin de termen nominatie , nominaal , nominalisme etc. voorkomen.