Inhoudsopgave
Welke vaardigheden bezit een goede coach?
8 vaardigheden van een coach
- De werkwijze. Een coach heeft zelfkennis, zelfvertrouwen en een authentieke en transparante werkwijze.
- Oplossingsgericht denken.
- Doelgericht.
- De benadering.
- Nieuwsgierigheid.
- Signaleren.
- Goed oog voor mogelijkheden.
- Vertrouwelijk.
Wat kan een coach voor je doen?
Coachen houdt in dat je een medewerker, collega of team – coachee of coachees – helpt werkgerelateerde doelen te verwezenlijken en zich verder helpt te ontwikkelen. Als coach help je de ander leren. Niet door te onderwijzen, maar door te inspireren en te ondersteunen.
Wat zijn de vaardigheden van een coach?
De belangrijkste coachende vaardigheden – volgens Miranda – op een rijtje:
- Oog voor de ander hebben.
- Echt contact maken met de ander.
- Open staan voor de ander.
- Balans vinden tussen ‘de taak’ en ‘de ander’.
- Geloof in groei van de ander.
- Oplopen met de ander.
- Zelfreflectie.
Wat is een slechte coach?
Dat brengt ons bij het verschil tussen een goede en slechte coach: Een slechte coach vertelt jou (hooguit) wat het resultaat is. Een goede coach daarentegen brengt jou naar het juiste resultaat. In het echte leven gaat het niet om plaatjes, maar om situaties en uitdagingen waarmee we te maken krijgen.
Welk element maakt coaching uniek?
‘ Het inlevingsvermogen is belangrijk: luisteren, bevragen, onderzoeken, meewerken, bijdragen aan een positieve uitkomst. De empathische coach streeft dus naar resultaten. Hij wil dat zijn ‘coachee’ zich van het ene naar het andere punt begeeft. Hij leeft zich in maar steeds met een uitkomst voor ogen.
Waarom wil ik coach worden?
Waarom iemand coach wordt kan verschillende redenen hebben. Misschien wil je heel graag mensen kunnen helpen. Of je hebt zelf iets meegemaakt en denkt dat je met jouw ervaring anderen meer inzicht en handvatten in het leven kunt bieden. Het kan ook zijn dat je coach wilt worden voor je eigen ontwikkelingsproces.