Wat is de gemiddelde reactietijd van een bestuurder?
Voorkom een ongeluk en wees voorbereid op de remweg van jouw auto. De remweg is de afstand die een auto nog aflegt, na het maken van een noodstop. Deze afstand is langer dan je verwacht. Een alerte en fitte bestuurder heeft gemiddeld een reactietijd van één seconde.
Hoe bereken je gemiddelde reactietijd?
Met andere woorden de tijd die je nodig hebt tussen wanneer je het gevaar ziet en wanneer je actie onderneemt door op het rempedaal te drukken. Om de reactietijd te berekenen deel je je aantal kilometers door 10 en vermenigvuldig je dan getal met 3. Dus 100 km/u / 10 x 3 = 30 meter.
Hoe werkt reactievermogen?
Als de temperatuur hoger wordt gaan de deeltjes sneller bewegen. Bij meer beweging is de kans op botsing groter. Het aantal botsingen per tijdseenheid zal dan niet alleen toenemen, ook de kracht waarmee deeltjes botsen neemt toe. Door deze twee effecten neemt de reactiesnelheid toe.
Hoe kan een bestuurder zijn reactietijd verkorten?
Via je ogen (180-200ms) gaat dit langzamer dan via gevoel (150-160ms), maar het snelst zet je informatie om in actie als het via je gehoor binnenkomt (140-160ms). Hoe harder de prikkel is, hoe sneller de verwerking gaat, net als bij meer dreiging, als je anticipeert op wat komen gaat en bij goede focus.
Wat is de reactietijd in het verkeer?
Een alerte bestuurder heeft een reactietijd van ongeveer één seconde om op de rem te trappen. Bij een snelheid van 50 km/uur leg je dus al 14 meter af voordat je voertuig afremt. Vandaar dat in veel kinderrijke gebieden 30 km-zones zijn. Bij die snelheid duurt het ‘slechts’ 8 meter tot je reageert.
Hoe kan je het reactievermogen testen?
Hoe scherp ben jij achter het stuur? Test het met deze simpele game. Op het moment dat het stopteken in beeld komt, moet je zo snel mogelijk op een willekeurige knop drukken. Is je reactietijd korter dan 296 milliseconden, dan heb je een reactieleeftijd van 18 jaar of jonger.