Waarom ruimtetelescoop?

Waarom ruimtetelescoop?

Tevens heeft een ruimtetelescoop geen last van luchtturbulentie, bewolking, lichtvervuiling, of afwisseling van dag en nacht. Een ruimtetelescoop is echter duurder door het transport naar de ruimte en moeilijker onderhoud aldaar. De diameter van bijvoorbeeld een spiegel wordt beperkt door de transportmogelijkheden.

Hoe ver is Hubble?

Een verzameling van ongeveer 1000 miljard sterren, op een afstand van ruim 2 triljard kilometer van ons vandaan. De foto hebben we te danken aan de NASA, een cadeautje, omdat de Hubble-telescoop zijn dertigste verjaardag viert.

Wat hebben we aan de satelliet Hubble?

Door het ontbreken van een atmosfeer in de ruimte is een ongekend scherpe afbeelding van verre astronomische objecten mogelijk. Een van de bekendste foto’s die door de Hubble genomen zijn is van de Adelaarsnevel (M16). Deze foto is volgens veel astronomen de mooiste foto ooit genomen van een object in het heelal.

Waar bevindt Hubble zich?

De Hubble Space Telescope (HST) is op 24 april 1990 met succes gelanceerd aan boord van de Space Shuttle Discovery en een dag later in de ruimte uitgezet in een vrijwel cirkelvormige baan op 613 tot 615 kilometer hoogte.

Hoe groot is de Hubble?

Ruimtetelescoop Hubble (in het Engels afgekort tot HST) is vernoemd naar de Amerikaanse astronoom Edwin Powell Hubble (1889 – 1953). De telescoopspiegel is 2,4 meter in doorsnede. Dat is niet zo groot als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de VLT (8,2 meter).

Hoe werkt de Hubble?

De Hubble werkt met kleurenfilters die het licht selectief doorlaten. De camera’s kunnen licht van verschillende golflengtes opvangen, ook infrarood en ultraviolet. Door al die beelden achteraf te combineren ontstaat de uiteindelijke foto.

Wat kan James Webb?

De Webb kan waarnemen op golflengtes van 0,6 tot 28 micrometer. Op die frequenties kan hij licht opvangen van vroege sterren en sterrenstelsels die kort na de oerknal zijn ontstaan. Daarmee kunnen astronomen bepalen hoe de oudste sterrenstelsels zijn geëvolueerd.

Wat gaat de James Webb Telescope doen?

Met de JWST wil Caputi enkele van de vroegste sterrenstelsels ontdekken en onderzoeken, om zo meer grip te krijgen op deze periode in het vroege heelal. Daarnaast gaat ze op zoek naar kleine, vroege sterrenstelsels. ‘We verwachten dat grote sterrenstelsels vormen uit deze kleinere’, vertelt ze.