Wat zijn isobaren en isothermen?

Wat zijn isobaren en isothermen?

Zoals de isobaren lijnen zijn, die plaatsen met gelijken luchtdruk verbinden, zo zijn isothermen lijnen, die plaatsen van gelijke temperatuur verbinden.

Hoe lees je isobaren af?

Drogere lucht resulteert meestal in een groter bereik van hoge en lage temperaturen. Op een weerkaart worden ze weergegeven als isobaren met een ‘H’ in de middelste isobaar en pijlen die aangeven in welke richting de wind waait (met de klok mee op het noordelijk halfrond, en tegen de klok in op het zuidelijk halfrond).

Wat zijn de isothermen?

(< iso-, + Gr. thermós = warm). Lijn van constante temperatuur; bij constante temperatuur.

Wat zijn isobaren natuurkunde?

In de kernfysica zijn isobaren nucliden met een gelijk aantal kerndeeltjes. Met andere woorden: de som van het aantal protonen en neutronen (het massagetal A) is gelijk. Voorbeelden van isobaren zijn tritium (3H) en helium-3 (3He), omdat hun kernen elk 3 deeltjes bevatten.

Hoe lees je een weerkaart af?

Het eerste dat opvalt aan de weerkaart, is dat er een hoop lijnen, getallen en symbolen op staan. We beginnen met de dunne zwarte lijnen. Deze zwarte lijnen zijn isobaren. Zij geven de luchtdruk op die lijn aan, de druk wordt weergegeven in millbar (mbar), of tegenwoordig hectopascal (hPa).

Wat betekent het als isobaren dicht bij elkaar liggen op de kaart?

Luchtdruk en windsnelheid Als de luchtdruk over een kleine afstand sterk verandert liggen de isobaren op een kaart dicht bij elkaar. De windsnel- heid is dan hoog. En als de isobaren ver uit elkaar liggen is de windsnelheid laag.

Wat is een isobaar fysica?

Een isobaar proces is een toestandsverandering van een bepaalde hoeveelheid materie waarbij de druk niet verandert, maar een of meer andere grootheden wel. Een voorbeeld hiervan is lucht in een cilinder met een vrij beweegbare zuiger waar warmte aan toegevoerd wordt.