Wat houden de regels van Benedictus in?

Wat houden de regels van Benedictus in?

Benedictus’ regel schreef voor dat de monniken drie geloften moesten afleggen: armoede (of ‘gematigdheid’), kuisheid en gehoorzaamheid aan de abt. Benedictus’ regel gold vanaf de 6e eeuw voor het Westen als een van de hoogtepunten in de geschiedenis van ruim twee eeuwen ascetische traditie.

Wie is de stichter van de benedictijnen?

De heilige Benedictus van Nursia (480-547) is de stichter van de naar hem genoemde monnikenorde.

Wat waren de drie geloften die monniken van Benedictus af moesten leggen?

Er bestonden al wel dergelijke regels, zoals de anonieme Regula Magistri, maar deze werden bijna allemaal als te streng of onevenwichtig ervaren, zoals later ook die van de heilige Columbanus. Volgens Benedictus moesten de monniken drie geloften afleggen: armoede, kuisheid en gehoorzaamheid aan de abt.

Wat is de openingszin van de proloog van de regel van Benedictus?

Benedictus van Nursia leidt zelf zijn Regel in, en wel met een dubbele inleiding, zoals hij ook met een dubbel slot zijn tekst afrondt. Hij laat alles voorafgaan door een warme proloog waarin hij zijn lezer heel direct aanspreekt en uitnodigt moedig de school binnen te gaan waarin geleerd wordt hoe de Heer te dienen.

Hoeveel kloosterlingen in Nederland?

Het aantal leden van kloosterordes zoals die in Amersfoort neemt snel af. In 2015 telde Nederland nog zo’n 5000 kloosterlingen, van hen zijn nu nog ongeveer 3000 over, blijkt uit cijfers van de Konferentie Nederlandse Religieuzen.

Waarmee hielden monniken zich bezig?

De monniken werkten op het land, verbouwden groente en tarwe voor het brood en zorgden voor de zieken en de armen. Een belangrijke taak van de monniken in de middeleeuwen was het overschrijven van teksten uit de bijbel. In die tijd konden alleen de monniken lezen en schrijven.

Welke idealen had Benedictus?

Volgens Benedictus moesten de monniken drie geloften afleggen: armoede, kuisheid en gehoorzaamheid aan de abt. De monniken moesten zich toeleggen op “ora et labora”, waarmee het bidden en de handenarbeid bedoeld wordt.

Wat betekent cisterciënzer?

De cisterciënzer orde is een kloosterorde gesticht eind 11e eeuw in Citeaux; kenmerkend is een sobere leefwijze, in navolging van Christus.

Wat is kenmerkend voor de regel van de franciscanen?

Minderbroeders of minorieten. Deze bedelorde werd gesticht in 1208 als een broederschap rond Franciscus van Assisi. Het meest kenmerkende van hun regel was: geen persoonlijke bezittingen, ook niet als kloostergemeenschap.

Hoe noemt de schrijver van de oorspronkelijke regel van de trappisten?

Trappisten leiden hun leven volgens de Regel van Sint-Benedictus van Nursia (geb. ca. 480 na Christus).

Wat is het doel van een klooster?

Een klooster is een gebouw of een samenstel van gebouwen dat dient tot huisvesting van een groep of gemeenschap van mannen of vrouwen die zich uit de wereld heeft teruggetrokken om een godsdienstig leven te leiden.

Waarom is de regel van Benedictus goed voor lichaam en geest?

‘ Benedictus leert meer dan eens hoe we onze vijanden moeten beminnen en bidden voor wie ons vervolgen. Hij maakt duidelijk dat we dit niet uit onszelf moeten proberen te doen maar ‘in Christus’ of nog ‘in de liefde van Christus’.

Wat is de regel Benedictijn?

De Regula Benedicti (Latijn voor Regel van Benedictus) is de kloosterregel van de heilige Benedictus van Nursia uit de zesde eeuw. Het was in de middeleeuwen de beroemdste en invloedrijkste leefregel voor monniken. Met name de benedictijnen en cisterciënzers, inclusief de trappisten, volgen de Regel van Benedictus.

Wat is de orde der Benedictijnen?

De Orde der Benedictijnen (Confoederatio Benedictina) is in feite een federatie van congregaties en zelfstandige kloosters. Iedere congregatie is op zijn beurt weer een federatie, vaak uitgaand van een historisch belangrijk klooster dat voor andere aangesloten kloosters een soort moederklooster vormt.

Wat zijn de benedictijnen en Benedictinessen?

De benedictijnen en benedictinessen zijn leden van een kloosterorde die de regel van Sint-Benedictus (480-547) volgt (de Orde der Benedictijnen, Latijn Ordo Sancti Benedicti, afgekort OSB). De orde rekent zich, in tegenstelling tot de latere bedelorden, tot de “stabilitas loci” (plaatsgebondenheid).