Inhoudsopgave
De bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid kadert in een globaal plan uit 1994 om de leefbaarheid van onze sociale zekerheid te behouden. Ze heeft tot doel bij te dragen tot de financiering van de sociale zekerheid. De bijzondere bijdrage is verschuldigd door elk gezin bestaande uit werknemers of hoge ambtenaren.
Wat is herverdeling sociale lasten?
De herverdeling der sociale lasten. Deze “herverdeling” heeft tot doel de sociale lasten van de KMO’s te verlichten door ze een vermindering van de werkgeversbijdragen voor sociale zekerheid toe te kennen en legt als tegengewicht een compenserende bijdrage ten laste van de “grotere” werkgevers.
Hoeveel bedraagt sociale zekerheid?
Privé- versus publieke sector Voor werknemers in de privésector is de RSZ bijdrage 13,07% van het brutoloon. Er bestaan ook bijdrageverminderingen, ook wel werkbonus genoemd, voor lage lonen.
Je sociale bijdrage is een wettelijk percentage van 20,5% op je jaarlijkse netto belastbaar beroepsinkomen. Je sociale bijdragen worden altijd berekend op het inkomen van een heel jaar. Werkte je geen volledig kalenderjaar? Dan wordt je inkomen herberekend naar een volledig jaarinkomen.
Hoe BBSZ berekenen?
De BBSZ wordt berekend op het gezamenlijke netto-gezinsinkomen, van werknemers en hoge ambtenaren. Ze verschilt dus van de meeste andere (para)fiscale lasten, die vrijwel uitsluitend op individuele basis berekend worden. De inkomsten bedroegen in 2017 een kleine 900 miljoen euro.
Hoeveel is BBSZ?
Als onderdeel van de begroting van 2022 besliste de federale regering om de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid te verminderen. Uit de media vernemen we dat de vermindering geconcretiseerd zou worden door het terugbrengen van het plafond van 731,28 euro naar 581 euro.
Werkgeverslasten en sociale lasten De sociale lasten bestaan met name uit premies voor de WW/WIA, de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet en premie voor de verzekering voor loondoorbetaling bij ziekte. U kunt daarbij gebonden zijn aan een CAO.
Wat is bedrijfsvoorheffing in Belgie?
De bedrijfsvoorheffing is een voorschot op de definitieve inkomstenbelasting. Het bedrag wordt maandelijks ‘aan de bron’ ingehouden door de werkgever op het belastbare loon – dat is het brutoloon min de sociale bijdragen – van de werknemers.
Hoeveel afhouden van brutoloon?
Het eerste dat van het brutoloon wordt afgehouden is de RSZ-bijdrage. Voor bedienden bedraagt de RSZ-bijdrage 13,07% van het brutoloon. Bij arbeiders wordt die 13,07% berekend op 108% van het brutoloon. Het loon dat je medewerker overhoudt na het afhouden van de RSZ-bijdrage, noemen we het belastbaar loon.
Als startende zelfstandige in hoofdberoep betaal je een voorlopige sociale bijdrage van 780,92 euro per kwartaal (berekend op een netto belastbaar inkomen van 14.658,44 euro) tot het einde van het derde volledige kalenderjaar. Daarna wordt je voorlopige bijdrage berekend op het inkomen van drie jaar voordien.
Hoeveel sociale bijdrage zelfstandige hoofdberoep?
In 2021 bedraagt de minimumbijdrage 745,51 euro euro per kwartaal. Deze bijdrage stemt overeen met een netto belastbaar jaarinkomen van 14.042,57 euro. Als startende zelfstandige in hoofdberoep betaal je dus een voorlopige sociale bijdrage van 745,51 euro per kwartaal.