Hoe lang duurt het voor Belgie echt een regering heeft?

Hoe lang duurt het voor België echt een regering heeft?

Overzicht

Regering Aftredende coalitie Eedaflegging (aantal dagen na verkiezingen)
Federale regering Michel II Wilmès I 17 maart 2020 (296 dagen)
1 oktober 2020 (494 dagen)
Vlaamse Regering Bourgeois Homans 2 oktober 2019 (129 dagen)
Franse Gemeenschapsregering Demotte III 17 september 2019 (114 dagen)

Hoe werkt de Belgische regering?

De federale regering bestaat uit ten hoogste 15 ministers. Hiernaast kunnen er ook nog staatssecretarissen worden toegevoegd aan de regering. Deze regering is samengesteld uit evenveel Nederlandstaligen als Franstaligen, eventueel de eerste minister uitgezonderd.

Hoelang had België geen regering?

Inmiddels was de formatie al erkend als langste formatie aller tijden door het Guinness Book of Records. De hele tijd bestuurde de regering-Leterme II het land in lopende zaken. De formatie werd uiteindelijk na 541 dagen op 6 december 2011 afgerond met de eedaflegging van de regering-Di Rupo.

Wat is de federale regering?

De federale regering bestaat uit ten hoogste 15 ministers. Daar kunnen ook staatssecretarissen aan worden toegevoegd. De leden van de federale regering worden benoemd door de koning. De federale regering Wilmès II. (opent in nieuw venster) heeft op 17 maart 2020 de eed afgelegd bij koning Filip I.

Wat is de eerste minister van de federale regering?

De eerste minister is het hoofd van de federale regering: zij leidt de werkzaamheden en coördineert ze. Zij zit de ministerraad en het kernkabinet voor. Zij vertegenwoordigt de regering in de wereld en bij de belangrijkste gouvernementele en niet-gouvernementele instellingen. Website van de eerste minister

Wanneer worden de leden van de federale regering benoemd?

De leden van de federale regering worden benoemd door de koning. De federale regering Wilmès II. (opent in nieuw venster) heeft op 17 maart 2020 de eed afgelegd bij koning Filip I. Premier Sophie Wilmès staat aan het hoofd van een regering bestaande uit 13 ministers.