Inhoudsopgave
Wie zit er in de rechterlijke macht?
De rechterlijke macht in Nederland bestaat uit de rechters en het Openbaar Ministerie. De rechters spreken recht op basis van wetten, verdragen, gewoonten en eerdere rechterlijke uitspraken (jurisprudentie). In een rechtsstaat kan een rechter ook een uitspraak doen die nadelig is voor de overheid.
Wie behoort tot de staande magistratuur?
Officieren van justitie worden aangeduid als de staande magistratuur. De magistratuur is een andere aanduiding voor de rechterlijke macht. Onder de rechterlijke macht vallen naast de officieren van justitie ook de rechters. Rechters worden ook wel de zittende magistratuur genoemd.
Wie behoren niet tot de staande magistratuur?
De leden van het Openbaar Ministerie worden de staande magistratuur genoemd. Officieren van justitie en advocaten-generaal voeren tijdens een rechtszitting staande het woord. Het klinkt dus een beetje raar maar de zittende macht zijn dus de rechters, en de staande macht zijn de officieren van justitie.
Wat is een rechterlijke macht?
Rechterlijke macht. Rechterlijke macht is in de eerste plaats dat deel van het staatsgezag, dat dient, om de rechtsorde te handhaven. Vervolgens verstaat men onder r. m. het geheel der personen, die met de uitoefening van dat deel van het staatsgezag zijn belast.
Wat is de rechterlijke macht in een rechtsstaat?
Rechterlijke macht. De rechterlijke macht is in een rechtsstaat de macht waaraan de rechtspraak is opgedragen. De andere machten zijn de wetgevende macht en de uitvoerende macht. Een van de kenmerken van een rechtsstaat is een scheiding tussen de drie machten. Dit is om onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen.
Hoe doet de rechterlijke macht uitspraak over geschillen?
De rechterlijke macht doet uitspraak over geschillen en wordt uitgeoefend door hoven en rechtbanken. Ze controleert ook de wettelijkheid van de daden van de uitvoerende macht. De scheiding der machten geldt ook op het niveau van de gemeenschappen en de gewesten. Ze hebben elk een aparte wetgevende en uitvoerende macht.
Wat zijn de gewone rechterlijke machten?
Tot de gewone rechterlijke macht worden de gerechten gerekend die worden genoemd in artikel 2 van de Wet op de rechterlijke organisatie: de Hoge Raad, gerechtshoven en rechtbanken. De Nederlandse rechterlijke macht bestaat uit: de rechters. rechters (rechtbanken, met de afdelingen: strafrecht, civiel recht, bestuursrecht en de sector kanton)