Wat is strafrechtelijke immuniteit?

Wat is strafrechtelijke immuniteit?

Het woord zegt het al: strafrechtelijke immuniteiten van overheden bren- gen met zich dat het strafrecht niet toekomt aan de beoor- deling of het gedrag van deze overheden strafbaar is.

Wat is een exclusieve overheidstaak?

Als exclusieve overheidshandeling geldt bijvoorbeeld het verlenen van vergunningen. In deze specifieke zaak zag de Hoge Raad ook het op diepte houden van een publiek vaarwater als een exclusieve overheidstaak, en hij zag het afvoeren van de vrijgekomen baggerspecie als onlosmakelijk verbonden daarmee.

Kan de staat strafrechtelijk worden vervolgd?

Dankzij een wetsvoorstel van onder meer Tweedekamerlid Jeroen Recourt van de PvdA is de rijksoverheid strafrechtelijk te vervolgen. Voorheen was dat alleen mogelijk bij lokale overheden. De rijksoverheid kan voortaan strafrechtelijk worden vervolgd.

Wat zijn exclusieve bestuurstaken?

Strafrecht dat rechtspersonen strafbare feiten kun- nen begaan. Op hoofdlijnen heeft de rechter in de loop der jaren bepaald dat overheden en ambtenaren alléén strafrechtelijk vervolgbaar zijn voor zaken die ook door andere partijen dan overheden worden uitgevoerd (de zogeheten ‘niet-exclusieve bestuurstaken’).

Waarom Staatsimmuniteit?

Immuniteit van jurisdictie (ook wel immuniteit van rechtsmacht genoemd) houdt in dat een rechter niet bevoegd is om rechtsmacht uit te oefenen over een vreemde staat. Immuniteit van executie heeft betrekking op de vraag of een vonnis ook geëxecuteerd kan worden en of de uitvoerbaarheid van andere dwangmaatregelen.

Kan een ambtenaar vervolgd worden?

Arrest Pikmeer II: overheden kunnen betreffen- de de uitvoering van hun wettelijk opgedragen taak weldegelijk strafrechtelijk vervolgd worden. En indien zij vervolgd kunnen worden, kan ook de leidinggevende/opdrachtgevende ambtenaar vervolgd worden.

Wat is het verschil tussen burgerlijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid?

Burgerlijke aansprakelijkheid regelt de verhoudingen tussen burgers onderling. Het vergoeden van de opgelopen schade staat hier centraal, waar het strafrecht draait om het straffen van de dader.