Inhoudsopgave
- 1 Welke Drukklasse steunkous?
- 2 Wat doen steunkousen bij oedeem?
- 3 Wie mag steunkousen voorschrijven?
- 4 Welke verzekering vergoed steunkousen?
- 5 Hoe lang steunkousen dragen oedeem?
- 6 Waarom steunkousen bij lymfoedeem?
- 7 Wat betekent ccl2?
- 8 Waar let je op bij het aantrekken van steunkousen?
- 9 Wat is beter steunkousen of compressiekousen?
- 10 Wat is een Tedkous?
- 11 Wat is de levensduur van een steunkous?
Welke Drukklasse steunkous?
Steunkousen zijn kousen in drukklasse 1 en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen (TEK), verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4, worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar.
Wat doen steunkousen bij oedeem?
Meestal adviseert de arts een elastische kous of steunkous. Een elastische kous zorgt ervoor dat het lymfevocht zo goed mogelijk terug naar het hart wordt gestuwd. Het advies is om de elastische kous overdag altijd te dragen. Deze kous moet goed passen en wordt daarom speciaal aangemeten.
Wie mag steunkousen voorschrijven?
Elke behandelende arts mag de hernieuwing van de steunkousen voorschrijven.
Wat voor soorten steunkousen zijn er?
Compressiekousen. Compressiekousen of therapeutische elastische steunkousen geven niet overal evenveel druk.
Wat is Drukklasse 2 bij steunkousen?
Medische compressiekousen, of elastische kousen, in compressieklasse 2 (ccl2) hebben een druk van 23 – 32 mmHg, overeenkomstig de Europese standaard. Medische compressiekousen klasse 2 zijn geschikt voor gebruik bij chronische veneuze insufficiëntie, na een operatie of bij sterk vermoeide benen.
Welke verzekering vergoed steunkousen?
Therapeutisch elastische kousen worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig. Livit heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Uw consulent verzorgt de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar.
Hoe lang steunkousen dragen oedeem?
Het tijdig vervangen van je steunkousen is erg belangrijk. De gemiddelde gebruiksduur van steunkousen is een jaar. Oude steunkousen hebben door veelvuldig dragen een groot deel van hun druk verloren en daarmee hun therapeutische waarde. Nieuwe steunkousen voelen strakker aan om het been, omdat ze optimaal op druk zijn.
Waarom steunkousen bij lymfoedeem?
Een behandeling van lymfoedeem is vaak erg intensief. Naast het zwachetelen wordt, vaak in een latere fase gebruik gemaakt van compressiekousen. Compressiekousen ofwel steunkousen zorgen voor druk op het been of de arm waardoor verdikking onder controle blijft en oedeem onder druk wrdt afgevoerd.
Wat kosten steunkousen en worden ze vergoed?
De zorgverzekeraar vergoedt slechts twee paar steunkousen per 12 maanden. De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
Wat zijn steunkousen klasse 2?
Klasse 2 : Deze compressiekousen geven een matige druk bij een oppervlakkig afvoersysteem van vocht en afvalstoffen.
Wat betekent ccl2?
Waar let je op bij het aantrekken van steunkousen?
Let op: Plaats uw hiel op de juiste plek in de steunkousen. De hiel is duidelijk zichtbaar in de kous. Schuif het beengedeelte gelijkmatig omhoog. Let erop dat u de kous niet draait, aan de randen trekt of teveel in lengte uitrekt.
Wat is beter steunkousen of compressiekousen?
Steunkousen geven extra steun aan het been. Ze worden gebuikt bij vermoeidheid of krampen in de benen en bij staande beroepen. Compressiekousen geven echter niet overal evenveel druk. De druk is bij de enkel het grootst en vermindert geleidelijk naar boven toe.
Hoe meet je steunkousen aan?
Je meet net boven de enkelknobbel waar het been het dunst is. Het meten van de kuitomtrek moet met een flexibel meetlint gebeuren omdat deze goed aansluit rondom het been. Je meet op het dikste gedeelte van de kuit.
Hoe was je een TED kous?
Algemeen: was de kousen bij voorkeur op de hand of anders in de wasmachine met een fijnwasprogramma op 30° C. Gebruik liefst een speciaal wasmiddel voor elastische kousen of een fijnwasmiddel. Gebruik nooit wasverzachter, bleek of bleekmiddelen, vlekkenwater, wasbenzine of iets soortgelijks.
Wat is een Tedkous?
WAT ZIJN TED-KOUSEN? TED-kousen, ook gekend als anti- trombosekousen, zorgen voor druk op de benen zodat het bloed niet in de oppervlakkige aderen blijft staan. Indien deze TED-kousen niet zouden worden gedragen, kan dit mogelijk flebitis en longembolieën veroorzaken.
Door met een steunkous van buitenaf druk op het been uit te oefenen sluiten de kleppen beter, wordt uw bloedsomloop gestimuleerd en wordt de afvoer van bloed en lymfevocht bevorderd. Steunkousen kunnen de oorzaak van uw klachten niet wegnemen, maar uw klachten wel verminderen tijdens het dragen.
Wat is de levensduur van een steunkous?
De levensduur van therapeutisch elastische kousen is afhankelijk van het soort dat je draagt en hoe je ze onderhouden hebt. Gemiddeld gaan de steunkousen 9 tot 12 maanden mee. Na een jaar zitten steunkousen soms nog lekker, maar kan de werking minder zijn.
Draag een steunkous 6 maanden tot 2 jaar na iedere trombose (ook bij de eerste maal!); liefst in drukklasse 3. Een kous tot de knie volstaat bijna altijd, ook bij een hoge trombose. Draag de kous van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Nooit gedurende de nacht.