Wat ging er vooraf aan het boerkaverbod?

Wat ging er vooraf aan het boerkaverbod?

De overheid verbiedt daarom op bepaalde locaties kleding die het gezicht geheel bedekt: in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Dit is geregeld in de Wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ – in de volksmond boerkaverbod of nikabverbod genoemd.

Waarom boerkaverbod in Nederland?

Amnesty International wijst een algemeen verbod af, omdat dat strijdig is met mensenrechtenverdragen. Velen vinden een boerka of niqaab vrouwonvriendelijk, onveilig en in strijd met de Europese waarden, en pleiten daarom voor een verbod.

Wat is het verschil tussen nikab en boerka?

De nikab is echter een kledingstuk dat voor het gezicht kan worden gedragen. Ook dit kledingstuk kan het gezicht in zijn geheel bedekken. Het kledingstuk zit echter niet vast aan andere kledingstukken, zoals bij de boerka waar de gezichtsbedekking deel uitmaakt van het gehele kledingstuk.

Hoeveel mensen dragen een nikab in Nederland?

Het is niet bekend hoeveel mensen exact in Nederland een boerka of nikab dragen, maar er zijn wel schattingen. Zo kwam in de discussies van de afgelopen jaren vaak naar voren dat zo’n 150 vrouwen elke dag een boerka of nikab dragen. Nog eens een paar honderd vrouwen zouden dit af en toe doen.

Hoeveel vrouwen dragen een boerka in Nederland?

Exacte cijfers over het aantal vrouwen in Nederland dat een nikab of boerka draagt, zijn niet bekend. Experts schatten dat vijftig tot vierhonderd vrouwen een nikab – waarbij de ogen nog te zien zijn – dragen.

Waarom geen gezichtsbedekkende kleding?

Gezichtsbedekkende kleding is kleding die het gezicht geheel bedekt of waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn. Dit verbod geldt in dit gebouw omdat hier publieke dienstverlening plaatsvindt waarbij contact met elkaar noodzakelijk is. Het is daarom belangrijk dat mensen elkaar hier kunnen aankijken en herkennen.

Waarom draag je een niqaab?

Achtergrond. Lang niet alle moslima’s dragen (volledig) gezichtsbedekkende kleding. Met name in conservatieve stromingen van de islam wordt gebruik van dergelijke kleding aangemoedigd of soms zelfs verplicht gesteld. Volgens deze gelovigen is het de wens van Allah dat vrouwen delen van hun lichaam bedekken.